Община Сливен

Днес е Световен ден за борба с туберкулозата. Сливен е на 4-то място по заболели

------------------------------------
24.03.2018 / 10:31

С 9% са намалели болните от туберкулоза в България през 2017 спрямо 2016 г. Броят им през миналата година е общо 1462 души, като от тях 86% са новооткритите, а останалите 14% са боледували и преди - в рецидив или с необходимост от повторно лечение. В три области делът на болните е двоен или с една трета на средното за страната - Видин, Габрово и Перник.

Тези и още данни представиха днес в Министерството на здравеопазването зам.-министър Светлана Йорданова и специалистите, ангажирани с Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, д-р Тонка Върлева, д-р Мария Замфирова и доц. Донка Стефанова. Поводът е предстоящият утре 24 март, Световен ден за борба с туберкулозата.

Заболеваемостта от туберкулоза в България през 2017 г. е 19.8 души на 100 хиляди. Има трайна тенденция на спад на този брой от 2007 г. насам, когато е 37/100 хил. За сравнение, средното ниво за държавите от ЕС и Европейския регион на Световната здравна организация в момента е 28/100 хил., като в ЕС най-много случаи има в Румъния - 79/100 хил.; Литва - 54/100 хил., и Латвия с 38/100 хил., а извън ЕС - в Молдова с 229 болни на 100 хил. души, Киргизстан (128/100 хил.), Грузия (95/100 хил.) и Русия (95/100 хил.).

Въпреки намаляващия общ дял на болните от туберкулоза у нас има области, в които има отчетливи ядра на болестта с повече от двойно разпределение. Във Видин и Габрово се отчитат повече от двойни стойности спрямо средното за страната съответно с 50 и 41 на 100 хиляди жители, в Перник заболеваемостта е 36 на 100 хил., а в Сливен и София-област - 29/100 хил.

Обяснението на експертите е, че на тези места има големи общности от най-рисковите групи, например затворници, ромски общности и бежанци. Мобилни екипи на неправителствени организации с финансова подкрепа по националната програма са изследвали над 30 хиляди души в подобни рискови групи през годината, посочиха от здравното министерство.

Профилът на болните от туберкулоза в България няма изменение - те са двойно повече мъже отколкото жени, най-голямата част са във възрастовата групи над 65 години или между 45 и 54 г. При над 75% от болните става въпрос за инфекция на белия дроб и две трети от тях могат да предадат заразата.

Като положителни тенденции специалистите подчертаха това, че намалява броят на новозаразените деца, а също и на хората с мултирезистентна форма на туберкулоза. Делът на болните деца е 10% от всички - 140 диагностицирани за годината, като те също намаляват в темпото за страната.

Туберкулозата е една от бактериите, за които Световната здравна организация предупреждава, че развива резистентност към антибиотици и зачестяват случаите на хора, при които традиционното лечение вече е напълно неефективно заради мутиралите по-силни бактерии. В България през 2017 г. са лекувани само 47 души за тази мултирезистентна форма, като тяхното лечение е около 70 пъти по-скъпо от традиционното и отнема между една и две години вместо стандартните 6-8 месеца с популярното ефективно лечение.

През последните няколко години програмата за лечение на туберкулозата в България поддържа висок процент на излекуваните - 86%, а отскоро за българските пациенти е достъпна и най-новата терапия, която намалява времето за лечение до под 6 месеца. Страната ни получава финансиране за това от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и техническа подкрепа от Световната здравна организация.

 

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев