Община Сливен

Важно заседание на Инициативния комитет за Паметника на Шести артилерийски полк

------------------------------------
23.03.2018 / 12:34

Инициативният комитет за възстановяване Паметника на Шести артилерийски полк проведе заседание. Повод за него стана изразено от експерти от Министерството на отбраната становище, според което са необходими спешни мерки за преместване на паметника на подходящо за съхранението му място.

Становището беше изразено по време на заседание на Областната комисия „Военни паметници“. Поради липса на достъп и неблагоприятна среда около него, експертите препоръчват паметникът да бъде преизграден наново с устойчиви материали и на подходящо централно място.

Областната комисия се обедини и около това Община Сливен да изготви в рамките на един месец идеен проект и количествено- стойностна сметка за средствата, необходими за спасяване на паметника и изработване на негова реплика на достъпно за гражданите място. Те са необходими за предоставяне на средства от Министерството на отбраната чрез Националната програма за честване на 100-годишнината от Първата световна война.

 

Членовете на Инициативния комитет подкрепиха решението на Областната комисия „Военни паметници“ и предложиха експертен състав, чийто ангажимент е да изготви идейния проект и количествено – стойностната сметка.

 

По покана на председателя на Инициативния комитет Пепа Чиликова Комисията по символика в Общински съвет - Сливен ще посети района на паметника. Покана за посещение получиха и членовете на Инициативния комитет.

 

Набирането на средства за Паметника на Шести артилерийски полк продължава. Към момента са събрани 13 941,45 лв. Направено е дарение и под формата на строителни материали на стойност 2 000 лв. Средства се набират чрез благотворителни инициативи и чрез дарителска сметка.

 

Дарителска сметка:

 

BG03SOMB91308428713744

 

BIC SOMBBGSF

 

Код за вид плащане 44 51 00

 

ФЦ СЛИВЕН- ОБЩИНСКА БАНКА АД

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев