Община Сливен

Много добра оценка за работата на Областната дирекция на МВР в Сливен за 2017 година

------------------------------------
21.03.2018 / 19:12

Директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков представи днес годишния доклад за дейността на дирекцията през изминалата 2017 година в присъствието на директора на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов. На годишния отчет пристъпваха още областният управител Чавдар Божурски, председателите на Окръжния и Административния съд в Сливен Къню Жеков и Слав Бакалов, административният ръководител на Окръжната прокуратура Пламен Стефанов, комисар Владимир Демирев директор на РДПБЗН-Сливен, Павел Пеев от ТД ДАНС и полковник Деян Цветков от РС „Военна полиция“.

 

Главен комисар Спиридонов изказа задоволство от работата, която е свършена през изминалата година от Областната дирекция на МВР в Сливен.Отбеляза изключително добрата работа по направление „наркотици“, както и значителния брой образувани бързи производства, като подчерта, че бързото правораздаване е едно от основните очаквания на обществото. Отбелязани бяха добрите практики и постигнатите резултати. Набелязаха се мерки за оптимизиране и подобряване на работата, което включва както кадровото и техническо обезпечаване така и други аспекти, касаещи пряко полицейската работа.

Като фактор за постигнатите резултати беше посочено и доброто взаимодействие с прокуратура, съд, областна управа, местното самоуправление и другите държавни институции.

Областният управител Чавдар Божурски благодари за добрата работа и постигнатите резултати. „От действията на ръководния състав зависи и крайният резултат“, заяви областният управител и отбеляза, че в своята работа разчита на професионализма и бързата реакция на полицията, както за овладяване на конкретни ситуации, така и за опазване на обществения ред като цяло.

Старши комисар Димитър Величков отчете, че през изминалата година са предприети и реализирани комплекс от мерки по изпълнение дейностите по приоритетите и програмите на МВР, които значително са подобрили работата на дирекцията по всички направления. Постигнатите резултати са в направленията по противодействие, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества, незаконната търговия с тютюневи изделия и конвенционалната престъпност.

При съпоставяне на данните за 2017 г. спрямо 2016 г. се установява намаление на общата престъпност с 2 % и ръст на нивото на разкриваемост с 6 пункта. ОДМВР-Сливен е на пето място в страната по показател разкриваемост. Това е изключително добра оценка за работата на сливенската полиция. През 2017 г. са регистрирани общо 2403 престъпления, като разкрити от тях са 1482 или 61,67 %. Допълнително през годината са разкрити 282 престъпления, регистрирани в предходни години.

През 2017 година на територията на ОДМВР-Сливен са разкрити осем лаборатории за производство на синтетичен наркотик. При спецакции са иззети 12,842 кг. суха листна маса канабис, 1,750 кг. синтетичен наркотик, 115 000 къса цигари без бандерол и близо 140 килограма обработен тютюн. По линия „Наркотици“ са започнати 37 досъдебни производства, по линия „Акцизи“ са образувани 16 досъдебни и бързи производства, съставени 42 акта по Закона за акцизите и данъчните складове.

През 2017 година са водени общо 3315 досъдебни производства. Приключени са 2733 от тях. През 2017 година привлечените обвиняеми лица са 1707.

При регистрирания спад на коефициента на интензивност на престъпността на територията на област Сливен, разкриваемостта се е увеличила с 10,7%., което показва повишаване на нивото на работа по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.

За 2017 година на територията на ОДМВР-Сливен са регистрирани 886 пътни произшествия, от тях тежките са 188 с 38 загинали и 226 ранени. Анализът сочи намаление на общия брой ПТП с 321, спрямо възникналите през 2016 година. През периода служителите, извършващи пътен контрол са установили 26481 нарушения, съставените актове за административни нарушения са 4178 и 20821 фиша на водачи, нарушили ЗДвП и КЗ. 480 са водачите установени да управляват след употреба на алкохол.

Целите, които си поставя ръководството на ОДМВР-Сливен са свързани с повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемостта на т. нар “битова престъпност”, престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет. Намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата.

Положителни оценки за работа на областната дирекция бяха дадени и от представителите на съда и прокуратурата, които отбелязаха доброто сътрудничество между институциите, като водещо при постигането на добри резултати в дейностите, осъществявани от ръководството и служителите на ОДМВР-Сливен.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев