Община Сливен

От 20 март в зала „Зора” ще се състои изложбата „Енциклопедични издания от фонд „Редки и ценни книги”

------------------------------------
20.03.2018 / 14:07

От 20 март във фоайето на зала „Зора” можете да посетите изложбата „Енциклопедични издания от фонд „Редки и ценни книги” на Библиотека „Зора”. Експозицията представяме на вниманието на сливенските граждани и гости на града именно през 2018-та, обявена за Европейска година на културното наследство, включваща инициативи и прояви на европейско, национално, регионално и местно равнище.

 

Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, който откри честванията на Европейската година на културното наследство, заяви: „Културното наследство е в основата на европейския начин на живот. То определя кои сме и създава чувство за принадлежност…. Необходимо е да ценим високо и да съхраним нашето културно наследство за следващите поколения. Тази година на чествания ще бъде чудесна възможност да насърчим хората, особено младите, да опознаят богатото културно многообразие на Европа, и да обърнат внимание на мястото, което това културно наследство заема в нашето ежедневие. То ни позволява да разберем миналото и да изградим нашето бъдеще.“

 

Избрахме да покажем една представителна част от сбирката енциклопедични издания на библиотеката, печатани в периода XIX-началото на XX век и представяща различни по вид енциклопедии, както български, така и чужди. Показан е екземпляр на едно от първите издания – от 1875 г.- на ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА - най-старата и най-пълна англоезична енциклопедия, дарена на „Зора” от Веселин Енчев. Ценителите на редки книги ще могат да разгледат и френската LA GRANDE ENCYCLOPEDIE DES SCIENCES, DES LETTRES ET DES ARTS, немския MEYERS KONVERSATION LEXICON, гръцки енциклопедии от XIX век. В експозицията присъстват и руски енциклопедични издания: ЭНЦИКЛОПЕДИЯ УМА В АФОРИЗМАХ; ЭНЦИКЛОПЕДИЯ ВОЕННЬIХ И МОРСКИХ НАУК ; МИФЬI НАРОДОВ МИРА.

 

Първите новобългарски печатни книги-учебници, календари и алманаси носят изцяло или частично справочно-енциклопедичен характер. От тях ще могат да се видят старопечатните издания: „Буквар с различни поучения”, 1824 ; „Летоструй или домашен календар”, 1869;” Месяцослов на българската книжнина”; „Календар за лето 1871”. В експозицията присъства и първата българска енциклопедия – „Енциклопедичен речник ”, подготвен от Л. Касъров (1899-1907, в 3.т.) и издадена в Пловдив от Д. Манчов, който поема риска за отпечатването й, като ипотекира дома си. Интересна и привличаща много специалисти е „Българска енциклопедия „А-Ж” на Братя Данчови (1936 г.)., която включва и рисувани портрети, картини, изгледи и други рисунки. Представен е и ИЛЮСТРОВАН МУЗИКАЛЕН РЕЧНИК на Иван Камбуров, домашна енциклопедия СЕМЕЙНО СЪКРОВИЩЕ.

 

Всички представени издания са от фонда „Редки и ценни книги” на Библиотека „Зора”. Експозицията може да се посети от 20 март до 30 април във фоайето на зала „ЗОРА”.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев