Община Сливен

Приключи проектът „Големите разказвачи с детски сърца-2” в Сливен

...............
15.03.2018 / 15:15

Приключи проектът „Големите разказвачи с детски сърца-2”. Той бе реализиран от сдружение „Семафор” и бе финансиран от Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и фондация „Работилница за граждански инициативи” по Програмата за развитие на обществените организации в България, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”. Проектът включваше литературни четения на творби на Константин Константинов в различни училища в Сливен и областта, както и пиеса от негови произведения.

 

Постановката „Хитрецът и царската дъщеря” по Константин Константинов бе основният акцент в проекта и бе гледана от над 500 деца от училища в града и областта. Малчуганите навсякъде искрено се забавляваха на оригиналния текст, режисьорските хрумки и страхотната игра на малките театрали от трупата на Вяра Начева към Арт-център „Седем”. Начева е и режисьор на пиесата. В „Хитрецът и царската дъщеря” участваха младите таланти Златка Видева, Магдалена Радева, Ема Ковачева, Симона Тодорова, Драгомир Апостолов, Димчо Стоянов, Йоан Райчев, Самуил-Петко Махнев, Мария-Александра Колева, Венета Видева. Костюмите за пиесата са направени от Мария Въскова, текстът на песента на пиесата е на Теодора Попова, музиката – на Гергана Василева, а танците – на Мартина Георгиева.

 

Пиесата показа какво се случва у дома, когато мама и татко излязат и поверят грижата за по-малката сестра в ръцете на по-голямата кака. За миг къщата се превръщаше в дворец, после в гора, в град с много улици и прозорци. Приятелите ставаха Хитрец, Царска дъщеря, Щурче, царедворци, вълшебници, феи... Диваните се превръщаха в сандъци-скривалища и лодки, пердетата – в бурна зелена река, ботушите – в бързоходки, въжето – във вълшебен камшик, който може да замрази всеки, калпакът - в шапка-невидимка, тенджерите – в шлемове и барабани, а четката и бърсалката за под - в щик за царедворците. Малките зрители виждаха как от лъжици, вилици, бъркалки и черпаци всеки може да си направи... Сребърна гора, а от лъскави хартиени чинии – Златна гора. Пред очите на публиката театралите се преобразяваха във вековни дървета, улици, планини, неми арапи, дини и какво ли още не. И през цялото време разказваха приказката за Хитреца, който успява да изпълни всички желания на Царицата, да се превърне в красив принц и да се ожени за Царската дъщеря.

 

Въпреки че проектът приключи, зрителите ще имат възможност да видят постановката „Хитрецът и царската дъщеря” още веднъж – в рамките на театралния фестивал „Сливенски вятър”, който започва след дни в зала „Сливен”.

Още снимки от новината

...............
...............

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев