Община Сливен

В Областна управа - Сливен се състоя творческа среща с писателката Неда Антонова

------------------------------------
09.03.2018 / 20:28

Творческа среща с известната българска писателка Неда Антонова се състоя днес в Областна управа Сливен. На срещата бяха представени три от нейните исторически романи.

Първият от тях е за Левски и се казва „Пръв след Бога – любовта и смъртта на Васил Левски”. В него авторката предлага нов и по-различен прочит на съдбата на Апостола, на неговата огромна саможертва в името на свободна България, на обречената му любов към жената, която го изпраща на бесилото. Неда Антонова засяга и недотам осветлени страни от водения съдебен процес срещу Васил Левски, като поставя горещите въпроси за предателството, за смъртната присъда над Апостола и за отношението на следосвобожденското общество към неговото свято дело.

Вторият й роман се казва „Неговата любима” и е посветен на любовта между Ботев и Венета. „Венета е била връстница на Ботев – немлада, разведена, с едно дете. За онези години това е била катастрофална репутация. Не е била красива, не е била богата и е била неграмотна. Но той казва на един свой приятел: „Тя не ми е жена по църковните тефтери или по гражданските свидетелства. Тя ми е либе…” Това вече значи нещо…”

Третият роман на Неда Антонова, който бе представен в сливенската областна управа е „Царица Елеонора Българска". Книгата разказва за присъствието на втората съпруга на цар Фердинанд в обществените процеси в България.

На срещата бе показан филм за царица Елеонора.

Неда Антонова е родена в с. Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист и редактор. Член на СБП от 1983 г. Автор на тетралогия исторически романи "Памет": "Войната свърши в четвъртък", "Не умирай вместо мен", "Ангела"; "Приют за щастливи"; на трилогия за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички", както и на други романи: "Три кита в аквариума", "Лобният път на сърцето", "Надали", "Полугол и полугола", на трилогията "Вино": "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса"; на пиесите "И слезе Господ на земята", "Асен, убиецът на Иванко". Има награди от Националния фонд "Развитие" и Националния център на книгата.

На края на срещата поетесата Валентина Димитрова прочете стихотворение за Васил Левски.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев