Община Сливен

В Нова Загора се състоя официално откриване на изложбата „Везбената традиция на новозагорката“

------------------------------------
09.03.2018 / 09:20

На 8 март във фоайето на Библиотеката се състоя официалното откриване на изложбата „Везбената традиция на новозагорката“, организирана от НЧ „Диньо П. Сивков-1870“. Експозицията посветена на Международния ден на жената уважиха председателят на Общински съвет Георги Николов, заместник-кметът на Община Нова Загора Светла Стоянова, ценители и любители на българското народно творчество. Изложбата, разкриваща душевната красота, трудолюбие и майсторство на новозагорката показа творби както от миналото така и съвременни форми на народното везбено творчество.

Посетителите разгледаха с интерес и възхищение изящните текстилни шедьоври, омайващи със своята индивидуалност и неповторимост, преливащи от многообразни тонове и нюанси – възглавници, пешкири, покривки, ризи, сукмани, престилки, творби, изработени с помощта на древната техника плъстене и др. Умело обработените материи и изработените от тях уникати накараха всички да се почувстват горди с богатото си наследство и родови корени и да засвидетелстват своето преклонение от сръчните ръце на новозагорските- творци на везбени шедьоври. Музикален поздрав към всички жени-творци отправиха Майа Жекова и Деница Костова, възпитаници на ОШИ „Илия Аврамов“.

С всяка изминала година изложбата, посветена на везбеното изкуство на новозагорката привлича все повече ценители на българското изкуство, нетърпеливи да разкрият пред своите съграждани тайнството на създаваните с много любов неповторими образци на везбата. За всички, които искат да се докоснат до един по-различен свят и да усетят красотата на шевиците, изложбата ще остане отворена за посещение до 16 март.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев