Община Сливен

Около 50 на сто от прасковите и кайсиите в Сливенско измръзнаха

...
06.03.2018 / 15:29

Внезапното застудяване е нанесло поражения на кайсиите и ранните сортове праскови в Сливенско. Това каза председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров пред БТА.

В региона се отглеждат близо 70% от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 000 декара, около 3000 декара са насажденията със сливи и джанки, черешите са около 8000 декара.

Петров обясни, че на 1 март в района по поречието на река Тунджа температурите са паднали до минус 17 градуса. При ранните сортове праскови има измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки. По-голям е процентът на измръзване при кайсиите. Не толкова големи са пораженията при сливовите и черешовите насаждения.

Петров изрази тревога, че тези повратни студове могат да предизвикат апоплексия при плодните дръвчета. Тя се получава, когато сокодвижението в овошките е започнало, но ниските температури водят до замръзване, а по-късно и до изсъхване на дръвчетата.

Подобна ситуация овощарите от Сливенско помнят през 1985 година, когато овошките са пострадали при внезапно падане на температурите. По тази причина хиляди декари праскови са били изкоренени.

(Dnes.bg)

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев