Община Сливен

Медиаторите от ОУ "Братя Миладинови" в Сливен с иновативен метод за работа с деца

.........................................................
06.03.2018 / 10:29

От скоро медиаторите в ОУ „Братя миладинови” – Сливен работят по иновативен метод с децата. В работата с учениците те ползват т.нар. „ОХ” карти. Методът се прилага единствено в това училище в цялата област.

 

Валентина Стефанова и Нина Тихина са обучени за училищни медиатори преди две години. Срещата ни с тях е продиктувана от интереса ни към “ОХ” картите.

Валентина Стефанова разказа, че “ОХ” картите се състоят от две отделни колоди карти осемдесет и осем с цветни изображения на ежедневния живот и осемдесет и осем карти с думи, които са словесното описание на дадена житейска ситуация. Медиаторите споделиха, че тях самите по “ОХ” картите ги запалила училищната психоложка Рая Попова.

Нина Тихина допълни, че „ОХ” картите изглеждат като обикновена игра, но в действителност са кутия пълна с мисли, открития и нови идеи. За мен те са многолики и несравними. “ОХ” картите са нов език, език, който произлиза от познатите картини и думи, но който чрез инсайт създава нов смисъл на преживяното до момента. Значението на “ОХ” картите се променя непрекъснато, както се променя и самия живот, но те са като интерактивна книга, към която можем да добавяме нови страници всеки път щом я отворим. “ОХ” картите са като своеобразен трамплин за справяне с конфликтните ситуации, които се намират във всеки от нас и затова решихме да ги използваме като метод в процеса на училищното посредничество при разрешаване на конфликти.

 

Валентина Стефанова уточни: Използваме “ОХ“ картите и като позитивен и приобщаващ подход. Чрез тях формираме творчески решения и мотивираме учениците към асертивно поведение. Картите предразполагат към сътрудничество и диалог и развиват способността за саморегулация и самоконтрол, тъй като речевата експресия измества агресивното намерение и действие. Работейки с “ОХ“ картите децата и учениците се учат в реално време да тренират словестните си умения и да повишават речевата си култура посредством обогатяване на речниковия фонд и понятийния апарат, да са инициативни, да мислят креативно, да работят в екип и да инициират просоциално поведение, както и да приемат различията под форма на игра.

 

Нина Тихина отбеляза също, че работата с “ОХ“ картите развива в учениците умения по толерантност и съпричастност, поощрява ги да търсят алтернативни пътища и решения за своите спорове, да правят избор, но и да изслушват опонента.

 

Откъде, обаче, идва името на „ОХ” картите? Училищният психолог Рая Попова, която е сертифицирана за работа с “ОХ” картите, пояснява: Името на картите е възклицанието “ОХ“. Те са инструмент на нашето въображение. При употребата им се разчита на личната проекция и затова е и възклицанието “ОХ“, когато изтеглим дадена карта от колодата на сляпо защото обикновено на нея виждаме изобразен актуален за нас проблем. Идеите и асоциациите, които картите диктуват често са най - правилните решения за намиране на изход от ситуацията на конфликт. Бих искала да Ви разкажа за още едни карти от семейството на “ОХ“ картите. Те се наричат Resilio и включват деветдесет и девет художествено изобразени ситуационни карти и четиридесет и четири карти с животни, обрисуващи сцени от ежедневието, с които всеки би могъл да се сблъска. Всяка една нарисувана ситуация би могла да се превърне в източник на стрес. В зависимост от обстоятелствата и личностовата интерпретация подобно напрежение може да бъде възприето от ученика като положително и ободряващо преживяване или като тежък стрес. Нарисуваните с животни карти се използват от мен и медиаторите в техния метафоричен вариант. Положителните качества, които животните притежават са ресурс за детето в конфликт, който останалите ученици от класа или групата могат да му предложат. Още от българските народни приказки ние се сблъскваме с подобни качества на героите, които ни представят чрез своето поведение широк спектър от възможни варианти на индивидуални и групови решения. Самата дума Resilio има латински произход и означава скачам/отскачам назад, свивам се, рикоширам, възвръщане на форма или позиция след натиск или разтягане. За мен като психолог емоционалният интелект е умението да се разпознават чувствата, да се изразяват и да се овладяват адекватно. Става дума за това как се справяме с душевна болка, разочарование, стрес, обида и неприятности. Освен това понятието включва и способността за дълбока емпатия (съпреживяване) – умението мъдро да водим другите и да следваме другите, без да губим себе си, да уважаваме чуждите граници и да развиваме своите таланти, да приемаме и да даваме любов и подкрепа, а “ОХ“ картите са несравним помощник в това отношение. Искам да благодаря на училищните медиатори Валентина Стефанова и Нина Тихина, че ме подкрепиха в използването им на територията на училището и очаквам да споделят своя положителен опит с колегите си медиатори при обмяната на добри практики, но няма да крия, че главен виновник да се сдобием с тези уникални карти е господин Митко Митев. В качеството си на директор на ОУ Братя Миладинови той не спира да се грижи за това да обогатява професионалния ни опит със съвременни техники и технологии, и разбиращото отношение на училищното ръководство пък е това, което ни мотивира да се развиваме като специалисти в полза на децата, каза в заключение Рая Попова.

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев