Община Сливен

Стартира петиция за промяна на националния празник – не обединява, а разделя

.........................................................
06.03.2018 / 09:06

Българи инициираха петиция за промяна на националния празник. Според тях датата 3 март не обединява, а разделя нацията.

3 март е представян повратно пред народа като ден на освобождаването на България от османското владичество. А реално на 3-ти март (19-и февруари) 1878 год. в селището Свети Стефан се подписва ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им. При подписването на договора не е допуснато участието на българи, а резултатът от него е заменянето на османската власт с руска окупация. Не може това събитие да е национален празник, се изтъква в мотивите към петицията.

 

България е единствената страна в света, която има за национален празник деня на своята окупация от чужда държава.

Националният празник на една страна трябва да бъде повод за гордост и национално самочувствие. Такива може да има само при отбелязването на важна историческа дата - плод на съвместните усилия и героизъм на народа и неговите управници.

 

Нужен ни е национален празник, който да отбелязваме с високо вдигнати глави и изпълнени с гордост, казват още инициаторите на обществената подписка. Само за няколко часа, петицията вече е събрала близо 1000 привърженици. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев