Община Сливен

По инициатива на областната администрация и РУО тръгва "Училище за родители" в селата

------------------------------------
05.03.2018 / 18:16

„Училище за родители” тръгва в селата от Сливенска област по инициатива на Областната администрация и РУО в Сливен. Представители на общините бяха запознати с идеята на работна среща при зам.областния управител Димитринка Петкова с участието на началника на РУО д-р Бисерка Михалева.

 

„Силно безпокойство буди фактът, че отпадат деца от училище, а има и такива, които никога не са стъпвали в класна стая. За съжаление, някои родители са категорични, че от образованието няма никаква полза, защото те самите са неграмотни”, заяви Димитринка Петкова. По данни на РУО, през изминалата година образованието в Сливенска област е изгубило 340 ученици, завършили 7 и 8 клас, които не са продължили обучението си. След октомври 2017 г. от училище са отпаднали 250 деца, като 46 от тях са били върнати в учебните заведения през септември. „Проблемът е много сериозен за нашата област, като се има предвид, че 11-12-годишни момичета стават майка, сключват т.нар.детски „бракове”. Голяма част от тези момичета не желаят да бъдат омъжвани, искат да учат, но насилствено са спирани. В селата от Сливенска област учениците са на 100 процента билингви. И там, където родителите са неграмотни, липсва добрият модел на подражание от страна на семейството. Моделът, който децата виждат, е моделът на улицата, на телевизията и на училището, ако го посещават. Което означава, че добрият модел трябва да го даваме ние, за да възпитаваме тези деца. В езиковата, математическата, професионалните гимназии има много деца от ромски произход, които са отличници и продължават след това висшето си образование. Но това са децата, зад които стоят техните семейства ”, коментира д-р Михалева.

 

Целта на „Училището за родители” е семействата да са наясно какви са техните ангажименти относно образованието на децата им, да бъдат информирани за здравословния, социалния начин на живот, за проблемите на ранните бракове и ранните раждания. Ще бъдат разяснени възможностите, които съществуват за самите родители, да се ограмотят чрез самостоятелна форма на обучение. Ще се търсят възможности и за невръстните майки да продължат образованието си чрез тази форма на обучение.

 

Графикът на срещите се уточнява. Ще бъдат поканени юристи, лекари, психолози за участие в тях, ще бъдат показани документални филми на Центъра за образование „АМАЛИПЕ”, изработени по действителни истории на деца, спрени от училище. „Училище за родители” е продължение на инициативата на областната администрация за задържане на децата в образованието – през октомври и ноември зам.областният управител Димитринка Петкова посети родители на ученици в пет населени места и два квартала в областта.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев