Община Сливен

От сливенската полиция предупреждават за зачестили опити за телефонни измами

-------------
04.03.2018 / 16:49

Днес в ОДМВР-Сливен са постъпили сигнали на граждани за направен опит да бъдат измамени. Схемата е оказване на помощ на полицията при залавяне на телефонни измамници, но е обърната.

Първо се получава обаждане на стационарния телефон с добре позната схема за близък, който е претърпял катастрофа или се нуждае от спешна операция. Следва обаждане на мъж, който се представя за полицейски служител.

Той влиза в разговор с жертвата, като пита дали не е получила преди малко обаждане за пострадал близък. Обяснява, че това е измама и съветва да не се дават пари, но ако има някаква парична сума вкъщи-1000-2000 лева, да ги предаде на измамниците, който веднага след това ще бъдат арестувани.

Мъжът, който се представя за полицейски служител се старае да спечели доверието на жертвата, много убедително, като първоначално обясняват , че в никакъв случай не трябва да се дават пари. Впоследствие жертвата е убедена, че ако разполага със средства и иска да съдейства може да предаде сумата, която после ще бъде върната.

Съветваме гражданите да бъдат внимателни, да се свържат със свои близки, да ги предупредят за евентуални опити да бъдат измамени.

Колкото и достоверна да изглежда версията не давайте пари. Прекратете разговора, не давайте номера на мобилния си телефон или други лични данни.

До момента няма реализирана измама.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев