Община Сливен

Градът на 100-те войводи отбеляза 3 март с шествие, предвождано от 140-метров трибагреник

...............
03.03.2018 / 15:27

Със залп от около 20 пушки започнаха честванията за 3 март в Сливен. Войводите от клуб „Традиция“ поставиха началото на празника, след което пред сградата на Община Сливен засвириха 140 каба гайди, пристигнали от Смолян в Града под сините камъни. Гайдарите са на различна възраст – от 7 до70 години.

 

От 11 часа на площад „Хаджи Димитър“ започна официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България. Беше отслужен благодарствен молебен. Венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България бяха поднесени на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

 

В словото си кметът на Сливен Стефан Радев изрази почитта на сливналии към великите българи, работили неуморно за освобождението на България.

 

„Думите не са достатъчни, за да изразим своята признателност, да изкажем възхищение от силната им воля, разум и смелост, за безграничната им любов към България и готовност да се пренесат в жертва. Затова ги пазим в сърцата си.Българският народ никога няма да забрави помощта на руския народ, наа император Александър II, на хилядите руски генерали, офицери и войници, които са воювали на територията на България. Много от тях са останали завинаги в българската земя. Поклон!“

 

След официалната церемония, от паметника на Хаджи Димитър започна шествието „По пътя към безсмъртието“, предвождано от 140-метровия български трибагреник, който носиха 140 военнослужещи. След тях вървяха 140-те гайдари, следвани от 140 пожарникари, полицаи, ученици и представители на мотоклуб „Хайдути“, носещи 140 знамена. На гражданите бяха раздадени 1 400 знаменца.

 

Шествието премина по улица „Г.С. Раковски“ и завърши пред паметника на Панайот Хитов, където бяха поднесени венци и цветя.

Още снимки от новината

...............
...............
...............
...............

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев