Община Сливен

140-метровото знаме на Сливен е ушито от една жена за три дни

------------------------------------
02.03.2018 / 18:25

Около 35 килограма тежи 140-метровото знаме, което утре - 3 март, ще измине маршрута между паметниците на Хаджи Димитър и Панайот Хитов. Българският трибагреник ще бъда в центъра на събитията, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България. Знамето е широко 2,10 метра.

Изработено е във фирма „Бендида-66“ , град Първомай, чиято дейност е свързана с възпроизвеждане и разпространение на националното знаме и герба на Република България. Преди да започне шиенето му, е било разчистено голямо помещение, в което да се работи, разказва Атанаска Велчева, управител на фирмата. Самата тя е шила знамето в продължение на три дни. То е изработено в две части и затова е съединено само на едно място. След ушиването му е навито на макара, поставена на специално изработена за целта стойка. Преди няколко дни знамето е транспортирано до Сливен. В момента се съхранява при военнослужещи.

 

Шествието „По пътя към безсмъртието“ ще започне в 12 часа, утре, 3 март, от западната страна на пл. „Хаджи Димитър“ след официалната церемония. Знамето ще бъде разгънато поетапно, като до пълното му разгъване вече ще бъде носено от 140 военнослужещи. Дължината му налага и ограничение за граждани на местата, през които то ще излезе от площада и ще тръгне по ул. „Г.С.Раковски“ към Новоселски мост. Големият трибагреник ще бъде следван от 140 пожарникари, полицаи и ученици, носещи в ръце 140 български знамена. Шествието ще премине под звуците на 140 каба гайди, пристигнали от Родопите в Сливен. Те ще започнат да свирят пред сградата на Община Сливен в 10.30 ч. утре.

Във връзка с организирането и провеждането на проявите за честване Националния празник на Република България, от 9.30 ч. до 15 ч. на 3 март ще бъдат затворени за движение ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Панайот Хитов“ - в участъка от Новоселски мост до ул. „Вл. Очков“, както и бул. „Цар Освободител“ - от кръстовището с улица „Аксаков“ до Съдебна палата. В тази връзка ще бъде променен маршрутът на автобусни линии №12 и №24. Разчитаме на съдействието на гражданите да не паркират автомобилите си по улиците, които ще бъдат затворени в Деня на Освобождението. Затворен за паркиране в този ден ще бъде и пл. „Хаджи Димитър“.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев