Община Сливен

Местността „Градището” край Твърдица получи статут на недвижима културна ценност

------------------------------------
02.03.2018 / 13:32

Средновековна крепост местност „Градище” в Твърдица получи статут на недвижима ценност. Статутът й е определен със заповед на министъра на културата въз основа решенията на Специализиран експертен съвет за опазване недвижимите културни ценности.

В решенията е записано: „да се променят наименованието, категорията и режимите за опазване на „от обект с местно значение в обект с национално значение и наименование „Късноантична и средновековна крепост „Вердитца” в м. „Градище” при гр. Твърдица”. С това название крепостта се вписва в Националния регистър на недвижимите културни ценности.

С друга заповед са определени режими и граници на „Подградия на късноантичната и средновековна крепост” Вердитца, Община Твърдица, с предварителна категория – национално значение.

В заповедта е определен териториалният обхват на подградията, включващи поземлени имоти, намиращи се в северната част на съвременния град Твърдица.

Всички изкопни работи в тази част на града трябва да се наблюдават от археолог, поради откриваните до сега погребения, останки от сгради и монети в тази част на Твърдица.

Освен признание за значението на крепостта при изучаване миналото на средновековна България, включването в категорията ценности „с национално значение” ще разшири възможностите за финансиране на проучванията и социализацията и́.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев