Община Сливен

Нова Загора посрещна любимите български герои Пижо и Пенда

------------------------------------
01.03.2018 / 13:12

Първи март е! Баба Марта води пролетта, идва краят на зимата, а всички българи връзват мартеници на близки и приятели, за да са здрави и късметлии. Изпълнен с много усмивки, емоции и настроение беше днешният празничен ден и за новозагорци. Тази година специални гости на града, по покана на Община Нова Загора, бяха любимите български герои Пижо и Пенда. В студеното мартенско утро първи техни щастливи домакини бяха кметът Николай Грозев и неговият екип, които те дариха с красиви мартеници и пожелание за здраве, щастие и късмет навред!

В усмихнатия, но мразовит първи март, двата емблематични образа на българската мартеница се разходиха по улиците на Нова Загора и бяха посрещнати с много ентусиазъм от млади и стари. Като завързваха на всички граждани преплетени бели и червени конци, те символично нарекоха : „Нека Баба Марта Ви донесе здраве и сили! Нека магията на първи март да бъде във Вашето голямо сърце!„

Пижо и Пенда носят древна символика и легендите за тях са повече от една. Според някои те са младоженци, а според други са брат и сестра, които много се обичали, помагали си и били неразделни. Народните вярвания са, че предвещават настъпването на пролетта.

Честита Баба Марта, новозагорци!!

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев