Община Сливен

Синдикатът на служителите в затворите в България организира нов национален протест

...............
26.02.2018 / 12:40

Нов национален протест организира Синдикат на служителите в затворите в България на 10 март. Това става ясно от прессъобщение до медиите от ССЗБ.

 

Той ще е под надслов „Европа и за нас“ и ще протече като митинг – шествие, което ще премине от площада пред Министерство на правосъдието през Министерство на финансите до сградата на Министерския съвет. Синдикат „Охрана“ също ще участва с целия си капацитет от възможности в насрочената инициатива.

От синдикалните организации настояват за повече средства за заплати на служителите на специализираните дирекции подчинени на министъра на правосъдието още в рамките на настоящата година. Въпросът беше обсъден на поредица срещи с ръководството на Министерството на правосъдието но проблемът остава нерешен.

До края на седмицата УС на Синдикат на служителите в затворите в България ще отправи искане за информация по въпроса какъв е общият размер на определените разпределените и получените бонуси, премии или допълнителни възнаграждения изплатени на всеки един от членовете на политическия кабинет в периода 1 януари – 31 декември 2017г.

Паралелно с протестите, които ще продължат да се провеждат по места съгласно приет план за действия, ръководството на Синдикат на служителите в затворите в България ще изпрати ново писмо с ясно послание до министър – председателя на Р. България, че пенитенциарната общност няма да търпи безпрецедентната арогантност и скандалното финансиране на сектора за сигурност в нейн ущърб.

Тази сутрин 60 надзиратели от Софийския затвор отново излязоха пред ГД „Изпълнение на наказанията“ на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те държаха в ръцете си послания, като „Министерство на правосъдието в лицето на своя министър генерира дискриминация и демонстрира безхаберие в лицето на Европа“ и „Г-н Борисов, стартовата заплата в ГДИН и ГД Охрана е 567 лв. Това не е ли срамно?“ Някой от тях коментираха, че са готови да стигнат до блокиране на пътни артерии и магистрали, ако не бъдат чути техните искания.

Други от недоволстващите поставиха въпроса за оставката на министъра на правосъдието с думите „тя си свърши работата, изигра ни и е време да си върви“.

Трети предлагаха следващите национални протести в центъра на София на „Дондуков“ 1 и пред НДК да бъдат в униформи.

Ръководствата на Синдикат на служителите в затворите в България и Синдикат „Охрана“ нееднократно обръщат внимание, че действията на синдикатите нямат политическа насоченост, а целта е да се осигури спокойствие в системата на затворите и сигурността на гражданите, магистратите и съдебните сгради, като цяло.

До 10 март пред местата за лишаване от свобода ще има протести още пред затворите в Бобов дол, Ловеч, Стара Загора, Варна и Пазарджик.

 

 

 

Дати и часове на протестните мероприятия:

 

28.02 - София, 8.30 ч., пред Съдебната палата - за връзка Ивайло Григоров, тел: 0893532126;

28.02 - Бобов дол, 9.30 ч., пред затвора - за връзка Георги Стоянов, тел: 0892232963;

02.03 - Ловеч, 9.00 ч., пред затвора - за връзка Пламена Петкова, тел: 0879057799;

06.03 – Стара Загора, 17.00 ч., пред Съдебната палата - за връзка Иван Коцев, тел: 0877671001;

07.03 – Варна, 12.00 ч., пред затвора - за връзка Николай Тонев, тел: 0887319361;

09.03 – Пазарджик, 9.00 ч., пред затвора - за връзка Емил Буров, тел: 0898545777

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев