Община Сливен

Потомка на Захари Стоянов разкри за огромна трагедия в неговия живот

.........................................................
26.02.2018 / 09:20

Непозната част от живота на революционера, политика и писателя Захари Стоянов разказа Янислава Вълкова, която е потомка на неговия брат, пред Bulgaria On Air. „Аз съм правнучка на най-малкия брат на Захари Стоянов – Вичо.

Ще ви разкажа една история, която не се знае извън семейството. Разликата между тях е 24 години. Захари е най-голямото дете, а прадядо ми е най-малкото. Когато се ражда дядо ми, майка им почива.

Баща им се жени повторно, но след 7 години почива и той. И моят дядо остава кръгъл сирак. Захари Стоянов го взима и го отглежда в Пловдив и в Русе като свой собствен син.

Тяхната връзка е много силна, тъй като Захари Стоянов губи три от децата си и отглежда родния си брат като свое дете. Връзката им е била много силна. Двамата са заедно до смъртта на автора на „Записки по българските въстания“.

„Захари Стоянов никога не вижда собствената си дъщеря Захаринка, тъй като той умира малко преди тя да се роди. Неговата съпруга Анастасия, дъщеря на Баба Тонка, е била бременна със Захаринка, когато той умира. Но баба Захаринка доживя до 98 години“, разказа писателката Янислава Вълкова.

Освен писателка, Янислава Вълкова е и майка на двама синове. „Родът ни е голям, но част от потомците на Захари Стоянов не живеят в България и не знаят български език. Това затруднява малко директната ни комуникация“, тя. "Блиц"

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев