Община Сливен

Министър Теменужка Петкова подава оставка след скандала със сделката за ЧЕЗ

МНГТ
23.02.2018 / 14:17

Министър Теменужка Петкова подава оставката си след скандала със сделката за ЧЕЗ.

Припомняме, вчера стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Надзорният съвет на дружеството е дал своето съгласие да продажбата.

По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро. Тя включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи.

Купувачът "Инерком България" ЕАД е част от групата на "Инерком", която оперира на пазара от над десет години. Едноличен собственик е Гинка Върбакова. Тя е и член на УС на Българската фотоволтаична асоциация.

Koмпaниятa paзвивa пpoeĸти зa възoбнoвяeмaтa eнepгия и yпpaвлявa 3 фoтoвoлтaични пapĸa c ĸaпaцитeт нaд 100 МW. "Инepĸoм" инвecтиpa и в изгpaждaнeтo нa eнepгийнo eфeĸтивни жилищни и aдминитpaтивни cгpaди. Cтoйнocттa нa бизнeca нa гpyпaтa e oĸoлo 100 млн. лeвa.

Реакциите на сделката бяха обаче твърде противоречиви. Появиха се коментари, че "Инерком" е близка на Теменужка Петкова, като собственикът Гинка Върбакова е във връзки именно с енергийния министър.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова дори и държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката./news.bg

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев