Община Сливен

Зам. министър Крумова проведе работна среща с общото събрание на Асоциацията по ВиК с участието на областния управител Чавдар Божурски

------------------------------------
22.02.2018 / 10:36

„Оперативната програма „Околна среда” през този програмен период поставя няколко изисквания, като първото от тях е да бъдат финансирани прединвестиционни проучвания на ВиК-мрежата в области, които се експлоатират от един ВиК-оператор. Второто изискване е да се финансират инвестиции в населени места с над 10 хиляди еквивалент жители. В Сливенска област това са Сливен и Нова Загора”, съобщи зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на работна среща с общото събрание на Асоциацията по ВиК, под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Целта на инвестиционните проучвания е да се обследва ВиК-мрежата, за да бъдат намерени решения за реконструкцията на най-неотложните участъци в нея. В Сливенска област проучванията се извършват от ДЗЗД „РПИП ВиК – Бургас, Сливен, Шумен”.

 

„През последната година и половина бяха извършени сериозни проучвания на съществуващата мрежа не само в общините Сливен и Нова Загора, но и в останалите две общини – Котел и Твърдица. Определени са инвестиционните приоритети. Очакваме до края на годината да бъдат намерени решения и за проблемите в малките населени места, които имат под 10 000 еквивалент жители”, допълни зам.министърът. Подготвяният нов Закон за ВиК предвижда формирането на фонд, който да бъде насочван за подобни нужди. „Ако законът бъде приет в близките месеци, фондът ще заработи до края на годината и ще бъде източник на финансиране в малките населени места, които не могат да получават средства от европейски или други източници”, увери Малина Крумова.

 

Инвестиционните приоритети на община Сливен включват изграждането съоръжения и обекти на обща стойност над 59 млн.лева. Сред тях са нова канализация в сливенския кв.”Речица” за 12,3 млн.лева; реконструкция на довеждащия водопровод до Пречиствателната станция за питейни води на стойност 13 млн.лева и въвеждане на станцията в експлоатация - 6 млн.лева; вътрешна водопроводна мрежа в Сливен за 13,6 млн.лева, предвидено е и закупуването на комбинирана канало-чистачна машина за 1,5 млн.лева, с каквато „ВиК” до момента не разполага.

 

ВиК-операторът ще кандидатства за финансиране на стойност 19,6 млн.лева в община Нова Загора. Средствата ще се инвестират в пълна реконструкция на съществуващата Пречиствателна станция за отпадни води – 7,6 млн.лева. Предвидени са инвестиции в канализацията на града за 4,5 млн.лева, както и във водопроводната мрежа за 7,5 млн.лева.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев