Община Сливен

Парламентът освободи предсрочно Валери Жаблянов като зам.-председател

.........................................................
21.02.2018 / 11:46

Със 110 гласа „за” Народното събрание освободи предсрочно от поста зам. председател на НС Валери Жаблянов от БСП. „Против” бяха 71 депутати. Освобождаването на червения депутат стана първа точка в днешното пленарно заседание на парламента.

От БСП протестираха срещу гласуването срещу Жаблянов, изтъквайки, че той не е нарушил Правилника на НС, а мотивите за това са скалъпени. Депутатите обаче отхвърлиха това предложение.

В мотивите за освобождаването му Даниел Кирилов от ГЕРБ заяви: Три съществени нарушения направи Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание. Първото е от 18 януари 2018, когато бе ратификацията на Договора за добросъседство с РМакедония, който Жаблянов нарече „недоносче“. На второ място – задължение на всеки народен представител е да зачита авторитета на НС, а на 1 февруари зам.-председателят на парламента грубо възпрепятства отдаването на почит на жертвите на комунизма и на Възродителния процес. На трето място – освен като редови народен представител, той има и представителни институционални функции като зам.-председател на парламента. Грубо възмутени от декларацията против Луков марш, чието авторство е на г-н Жаблянов, в която се твърди, че Народният съд е „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“, с което компрометира авторитета на Народното събрание.

ДПС обяви, че няма да участва в дебата, а мотивите според Йордан Цонев не били издържани.

В емционалната си реч от парламентарната трибуна Валери Жаблянов отново оправда Народния съд, опитвайки се да доккаже, че в България е имало фашизъм. Той определи мотивите на ГЕРБ, че са в разрез с правилника и противоречат на демокрацията.

БСП напусна дебата за оставката на Жаблянов по знак от Нинова

До отстраняването на Жаблнов се стигна след поредица от цинични провокации, свързани със жертвите на комунизма и оправдаването на Народния съд като необходим.

ГЕРБ поиска веднага оставката на Жаблянов, но той отказа сам да я подаде и това провокира събиране на подписка за предсрочното му освобождаване. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев