Община Сливен

Планират се 2 паралелки „обучение чрез работа“ и 2 нови професии в гимназиите в Сливенска област

------------------------------------
19.02.2018 / 17:06

Държавният план-прием на осмокласници в профилираните, професионалните гимназии и средните училища в Сливенска област през новата учебна година бе съгласуван на заседание на Постоянната комисия по заетост под председателството на областния управител Чавдар Божурски.

Държавен прием осъществяват 8 професионални и 3 профилирани гимназии, 9 средни училища, 1 спортно и 2 училища по изкуствата. През учебната 2018/2019 г. се планират 71 паралелки / 28 от тях са профилирани, а останалите 43 са професионални/ за 1818 места при 1843 ученика, които сега са в седми клас. „Предложеният държавен план-прием е съобразен с броя на учениците, завършващи седми клас, като балансът е направен при 26 ученика в паралелка. Освен това не се предлага прием по едни и същи професии и специалности в две или повече училища в една и съща община“, заяви старши експертът в РУО Веселка Паскалева.

 

През следващата учебна година ще бъде разкрит прием по 2 нови професии. Първата е за приложни програмисти в специалност „Приложно програмиране“ в Професионалната гимназия по техника и технологии „Ат.Димитров“ в Нова Загора. Втората е професия „Сътрудник социални дейности“ в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ в Сливен. Специалисти коментираха, че подобна специалност е актуална с оглед огромните нужди на социалната сфера от подготвени средни кадри, които да работят на терен.

 

През новата учебна година в три гимназии в Сливенска област ще се извършва прием и за т.нар. „обучение чрез работа“ или дуално обучение. В Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора ще бъде разкрита половин паралелка за машинни техници, а в Професионалната гимназия по механотехника в Сливен – една паралелка. Половин паралелка за елтехници ще има в Професионалната гимназия по електротехника в областния град. Различното в обучението на приетите ученици ще е, че освен занятията в гимназията, като останалите им връстници, те ще получават практически умения и знания в реална работна обстановка, в действащи предприятия – двата машиностроителни завода в Нова Загора и Сливен и дружеството по електроразпределение.

 

На заседанието на Постоянната комисия по заетост бяха съобщени данни за изпълнението на план-приема на осмокласници през настоящата учебна година. От планирани 42 професионални паралелки е изпълнен прием в 32. От планирани 30 профилирани паралелки е изпълнен прием в 25. Старши експертът Веселка Паскалева поясни, че разликата в цифрите се дължи на учениците, които не са пожелали да продължат образованието си след 7 клас. Приемът за тази учебна година е бил разчетен възоснова на 1 822-ма седмокласника. От тях 319 или 18 на сто не са продължили да учат, като при извършеното проучване близките на повечето от тях са съобщили, че тези деца са с родителите си в чужбина. За съжаление, няма система, която да отчита дали един ученик действително е напуснал страната, или не, допълни Паскалева.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев