Община Сливен

Зам.-кметът Румен Иванов пред "Наблюдател": Прецизираме разходването на всички средства

------------------------------------
17.02.2018 / 10:24

Заместник-кметът на Сливен Румен Иванов говори пред „Наблюдател.БГ" за основните задачи на бюджета на общината за 2018 г., увеличаване/намаляване на приходи и разходи; за какво се използват представителните разходи, включени в бюджета; кога се използват служебните автомобили и има ли нови закупени за автопарка на Общината;първи резултати от работата на двете нови общински предприятия и други. Вижте интервюто със зам. кмета Румен Иванов:

 

-Г-н Иванов, бюджетът на Община Сливен за 2018 година беше гласуван. Какви са основните задачи, които изпълнява?

 

-Основната задача пред бюджета на общината за 2018 година е свързана с политиката за изпълнение на оздравителния план, който ни измъква от трудното финансово положение. Друга задача, с която се справяме, е да не допускаме повече заварения риск от спирането на основните системи, а ги поддържаме работещи и водим разумна политика. Ако общината успее да покрие показателите за финансово оздравяване, имаме шансове да не връщаме безлихвения заем, който ни отпусна държавата. Бюджетът е изпълним и си поставя основни цели, сред които са осигуряване на средства по изпълнение на договори по оперативни програми и развитие на социалната инфраструктура.

 

-Има ли увеличение на средствата по някои от функциите? А намаляване?

 

-По отношение на планираните приходи има увеличение с 0,3 на сто. При приходите от местни дейности има намаление с 10, 4 на сто и от данък недвижими имоти с 9,2 заради намалената данъчна ставка. Във функция „Образование“ увеличението е с 8,8 на сто. Увеличават се разходите в здравеопазването, социално осигуряване, подпомагане и грижи, като основната причина е увеличението на възнагражденията, осигуровките и капиталовите разходи.

 

-В бюджета са включени и представителни разходи в размер на 30 хил. лв. За какво се използват средствата?

 

-Това е планираната сума, каквато беше и миналата година, но не е изразходвана изцяло. Както всяка институция, така и Община Сливен заделя средства за разходи по посрещане на официални гости от страната и чужбина. Кметът посреща посланици, ръководители на държавни институции, представители на обществени организации от България и други държави. Съществува протокол за размяна на подаръци и провеждане на делови срещи, за които са необходими подготовка и средства.

Представителните разходи са включени в бюджета за 2018 г. и сумата е съобразена със средствата, изхарчени в предходния мандат, които са между 28 и 33 хиляди лева на година.

 

-Към представителните разходи ли се водят служебните автомобили и какъв е редът за ползването им в Община Сливен?

 

-Ползването на служебните автомобили е строго регламентирано със заповед на кмета. Въведен е ред и сериозен контрол по отношение на ползването на служебните автомобили, какъвто не забелязваме в предходния мандат. Колите се ползват от ръководството и служители на общинска администрация, но в много редки случаи, когато протоколът го налага и само служебно. Кметът и неговите заместници ползват предимно личните си автомобили и няма случаи, в които някой от тях да използва служебни автомобили за лични цели, както това може би се е случвало преди години. Ако такъв случай бъде установен, нарушителят ще търпи съответните санкции. Подчертавам, че прецизираме разходването на всички средства и няма недалновидно използване на служебните автомобили и не се правят необмислени разходи, за разлика от предходни години.

 

-Закупувани ли са нови автомобили за автопарка на Общината от две години насам?

 

-Най-напред искам да кажа, че всички автомобили в автопарка на Община Сливен са над 10 години. Лек автомобил за представителни нужди не е закупуван от нас. Заделихме малко средства за най-наложителните - пикап за разнос на храната в детските градини, един автомобил-пикап и микробус за нуждите на озеленяването и два автомобила за „Градска мобилност“, които също са необходими. Всички са втора употреба. С държавни средства бяха закупени микробус за социалните домове „Качулка“ и „Свети Стилиян Детепазител“ и сме доволни, че успяхме да удовлетворим необходимостта от тези превозни средства.

 

-Тази година зимните месеци бяха по-топли, но през миналите две години имаше ли проблеми със снегопочистването?

 

-Наистина тази зима беше спокойна и нямахме никакви основания за притеснения. Може би през 2017 година беше малко по-натоварено, но се справихме и не сме имали бедстващи хора или някакви сериозни проблеми. Мисля, че вече и гражданите започнаха да се вслушват в съветите на специалистите, да се съобразяват с метеорологичните условия и отлагат пътувания при тежка зима. При възникването на кризисна ситуация се реагира веднага от страна на щабовете, с представители на всички ангажирани институции, които предварително изготвят план за действие.

 

-Стойността на снегопочистването включена ли е при определянето на такса битови отпадъци?

 

-Такса за битови отпадъци се определя въз основа на одобрена план-сметка и се събира за услугите –сметосъбиране и сметоизвозване; поддържане чистотата на обществените територии; обезвреждане на битови отпадъци и поддържане на депа за битови отпадъци. Доколкото стойността за снегопочистването е компонента в план-сметката, тя е включена при определянето на таксата за битови отпадъци.

 

-Каква е събираемостта на данъците за миналата година и има ли промяна в налога за тази година?

 

-Намалихме данък сгради от 3,2 на 2,7 промила. Събираемостта за 2017 година е много добра. Три са основните източници на приходи – данък върху недвижимите имоти, данък превозни средства и такса битови отпадъци. За тези три задължения заложеният план за 2017 година е 14 116 хил. лв. Изпълнението е 13 504 хил. лв. Тези данни във проценти са 95, 7% в изпълнение на заложения план, което е добър показател.

Очаква се събираемостта спрямо предходни години при данък превозни средства да намалее, предвид на това, че за много автомобили се платиха стари задължения.

По отношение на ставките за тази година има промени по отношение на имотите, свеждащи се до това, че данък недвижим имот от 3,2 промила е намален на 2,7 промила. Размерът е еднакъв и за жилищните и за нежилищните имоти, без значение дали се касае за физически или юридически лица. Няма промени между задълженията за 2016 и 2017 година, нито по отношение на данък недвижими имоти, нито за такса битови отпадъци, както и за превозните средства.

 

-Какви мерки е предприела община Сливен към нередовните платци?

 

-Общината търси задълженията си. Водим изпълнителни дела. Процедурата стартира с разпращане на съобщения за задълженията, които имат, както физически, така и юридически лица, в които за текущи задължения за 2018 г. са посочени задълженията с фиксирани дати на плащания, след които текат лихви. Срокът за превозните средства и за имотните е 30 юни - за първа вноски и 31 октомври – за втора вноска. След тези дати вече се начисляват лихви и задълженията стават изискуеми. В случай, че някои от трите вида задължения са заплатени до края на месец април, се ползва 5% отстъпка.

През 2017 г. са образувани 593 изпълнителни дела. Темпото не намалява в тази посока, защото целта е лицата да бъдат коректни и да се издължават. За 2016 г. изпълнителните дела са 239. При изпратените съобщения, задълженията за стари периоди не са разбити по години, представени са общо. Ако лицето не може да ги издължи наведнъж, то може да се разплати на части, като се започва от най-старата година.

 

-Какви са резултатите от работата на двете нови общински предприятия – „Градска мобилност“ и „Озеленяване и гробищни паркове“?

 

-Все още не е изминала една година от дейността и на двете предприятия, но сме доволни от работата на служителите. Въпреки, че започват с ограничен ресурс и инвестираме постепенно, те се справят и има видими резултати. За „Градска мобилност“ не можем да направим сравнение, но за „Озеленяване и гробищни паркове“ можем да кажем със сигурност, че има голяма разлика с дейността, която се изпълняваше преди от частна фирма. Договорът с нея беше за над 1 милион и 200 хиляди лева на година, а сега общинското предприятие се справя много по-добре за половината от тези средства и качеството е по-високо, което се вижда ежедневно от гражданите на Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев