Община Сливен

Откриха край Нова Загора керамична плочка със символи от 6-тото хилядолетие преди Христа

------------------------------------
14.02.2018 / 14:43

Керамична плочка с древни надписи отпреди 8 хилядолетия откриха при теренно обхождане в чертите на Нова Загора археолози от експедицията на доц. д-р Красимир Ников от НАИМ при БАН. Артефактът от късната новокаменна епоха /VІ-то хилядолетие пр. н.е./ е бил намерен върху земната повърхност в близост до праисторическо поселище край някогашния хлебозавод в малкото тракийско градче, уточни д-р Веселин Игнатов от местния исторически музей.

Според специалистите това е възможно най-старото свидетелство по нашите земи и евентуално в Европа, за съществуването на т.нар. протописменост много преди появата на писменост в древния Египет.

 

По думите на праисторика д-р Татяна Кънчева – Русева знаците върху плочката, която е с размери 10х3,5 см, не са пиктограми. Тя е предприела вече опити за разтълкуването им и е категорична, че новата находка е далеч по-стара от вече известните плочки от Карановската могила и селата Градешница и Орлово.

 

„Тези плочки са носели определена информация за хората, населявали тези земи. Има мнения, че това е своеобразен обреден календар, но други изследователи ги свързват с далеч по-сложни отношения.“, коментира д-р Кънчева. Тя е категорична, че не става дума за декорация или друг вид украса. На същото място са открити и фрагменти от керамични съдове, на които има аналогични знаци, особен интерес представлявал техният огледален характер, уточни д-р Игнатов.

 

Историците напомнят, че от няколко десетилетия съществува хипотезата за т.нар. „дунавска протописменост“, правени са опити за обясняване на знаците по до сега открити артефакти, но все още липсва цялостна теория. Предполага се, че тези плочки са били изключително ценни за прадедите ни и те са били съхранявани на специално място в жилищата им. Знаците са били нанасяни с остър предмет преди изпичането на плочката.

 

Уникалният артефакт ще бъде запазен в историческия музей – Сливен, обясни директорът на културния институт Николай Сираков.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев