Община Сливен

Областният управител Чавдар Божурски участва в срещата на министрите на туризма от ЕС

...
13.02.2018 / 17:58

Областният управител Чавдар Божурски бе официален гост на срещата на министрите на туризма от държавите-членки на ЕС. Тя се проведе на 13 февруари в София, под надслов „Туризъм и икономически растеж”.

Това е първата среща на високо ниво от календара на българското европредседателство, която отново е с акцент „Балкани” – заяви преди откриването министърът на туризма Николина Ангелкова. Във форума участваха и министри на туризма от съседни страни, които не са членки на ЕС. По време на събитието бяха организирани три сесии, включващи следните теми: Туризъм и икономически растеж – свързаност, дигитализация и инвестиции; Туризъм и сигурност – геополитически и геоикономически аспекти; 2018 година – година на туризма ЕС-Китай – нови измерения, предизвикателства и възможности.

„Туризмът създава за всяка една страна много работни места и повече от 10 процента от брутния вътрешен продукт на Европа” – каза министър Ангелкова. Следвайки приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, фокусът на срещата бе насочен и към формирането и институционализирането на политическия диалог със страните от Западните Балкани. Що се отнася до Китай, страната е един от основните пазари, особено в сектора „туризъм”. Повече от 180 млн. китайци пътуват. 636 хил. туристи от съседна Турция са посетили България, като се очаква ръст от турски туристи и през тази година – посочи министър Ангелкова.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев