Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Канал 6 тире на Таско и Кольо срещу Бисерка Василева тире Михалева, в спор за реформата

.........................................................
07.02.2018 / 11:15

В сайта на Канал 6 бе публикуван материал под надслов „Реформа или транжорна за училищата в Сливен“, в който неизвестен автор се поизгаври с Бисерка Василева. „Кака Бисерка“ гледала на училище „В. Левски“ като на „парче месо“. А името на шефката на РИО се изписва десетина пъти по следния начин: „Д-р Бисерка Василева тире Михалева“… Под обстрел е и кметът Стефан Радев като един от „корифеите“ на реформата.

В темата е вплетен казусът с училищата „В. Левски“ и „Й. Йовков“, обект на популистко говорене от доста време насам. Така Канал 6 не за пръв път дава ясен знак чии интереси отстоява. В нейното студио рядко почти не могат да се чуят аргументи по-различни от тези на БСП. И дали когато я споменаваме, не трябва да заменим препинателния знак с Канал 6 тире на Таско и Кольо?

В своя коментар „Време е за избор“ част от който предлагаме на читателите , Георги Мангинов може би най-добре разкрива същината на проблема:

 

В Сливен има добри гимназии, които са пренаселени. И други училища, чиито сгради са полупразни, а децата там стават все по- малко. Така е от години.И никой не смее да предложи промяна, защото промяната означава реформа. А реформата е нещо болезнено за политика български.

Застоят е превърнал статуквото в образованието в блато. Неподвижно, леко вонящо, но наше си блато. Ние толкова си го харесваме, че не смеем и камъче да хвърлим в него. Да не би случайно да ни опръска.

С години си затваряме очите как над две хиляди деца учат на една педя място в центъра на Сливен. Как нямат елементарни условия и за учебен процес, и за спорт, и за лична хигиена дори. Игнорираме факта, че има училища с кухи паралелки. А някои от тях се считат за елитни. Премълчаваме, че там се влиза и с дипломи от 3.00. Че зад маската „да защитим децата на моето училище” някои директори осигуряват комфорта на своите деца. Че с годините са превърнали школата във феодални имения. Че децата от една гимназия водят учебен процес в три различни сгради.

Не знам дали предложената реформа в образованието на Сливен е идеалната. Но знам, че да се учи на една смяна е по-полезно и здравословно за децата. Така е в повечето цивилизовани страни.

Не знам колко години липсвал кураж за промяна. Но знам, че промяна е нужна и е глупаво да я отхвърлим с лека ръка. Знам, че ако я има днес, няма да се закриват паралелки и да се съкращават учители утре.

Знам, че привилегиите на неколцина директори не могат да бъдат по- важни от съдбата на хиляди днешни и утрешни ученици.

Знам, че е по-лесно да критикуваш, отколкото да дадеш алтернатива.

Знам, че крясъците и заплахите са оръжие на слабия.

Знам, че е време да вдигнем главите си от пясъка. И да погледнем напред.

Знам, че е време за избор. Между рационализма и популизма. Между вчера и утре.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев