Община Сливен

Русофилката Шаренкова иска в София паметник на българомразеца и убиец на Левски граф Игнатиев

------------------------------------
05.02.2018 / 13:06

Най-после в София трябва да бъде издигнат паметник на големия приятел на България граф Игнатиев. Това обяви по Канал 3 известната русофилка Светлана Шаренкова. Тя е член на Националния съвет на БСП, председател на Форум България-Русия (от 2002 г.), заместник-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, издател на „Русия днес / Россия сегодня“.

Шаренкова посочи, че от 1902 година има решение да се построи паметник на руския граф в София, но идеята все още не е реализирана.

Това е един дълг, който трябва да изпълним, точно през 2018, когато се навършват 140 години от Освобождението на Бългрия. Подали сме документи, чакаме Столична община да определи място. Може да е до градинката на църквата „Св. Седмочисленици”. Редно е да построим един достоен паметник на един голям приятел на България. Той се е борил за националния ни идеал – Санстефанска България, убеждава Шаренкова.

Идеята за паметник на граф Игнатиев е възможно най-тежката провокация,

която българите могат да си причинят. Графът е една от най-злокобните фигури в младата българска история. Именно благодарение на руския консул в Цариград граф Игнатиев и неговата настоятелност османските власти изпращат на заточение на българските владици. Той е и главният организатор за обявяването на схизмата против Българската църква от Руската и Вселенската патриаршии. През последната година станаха факт и нови документи, които недвусмислено разкриват дипломата като един от главните виновници за обесването на Васил Левски

В Османската империя граф Игнатиев се радва на огромно влияние. Неслучайно там той е наричан „вицеимератор”, с който често се съобразява и самият султан. Отстраняването на великия везир Махмуд Недим паша е само поредното доказателство за неговото огромно влияние. По тази причина османските власти приемат и неговите препоръки за състава на комисията, която трябва да води следствието срещу Левски. Българските представители, осъдили Апостола са били изцяло зависими от графа и директно са изпълнявали заръките му. Целта е ясна – обезглавяване на българското революционно движение и опит то да бъде подчинено на имперските цели на Русия. Още повече, че освен вижданията си за извоюване на национална независимост със собствени сили и средства, освен антируските си възгледи, Васил Левски

изповядва и идеите за „чиста и свята република”, която руският царизъм не може да понесе.

Изключително важен документ за антибългарската роля на граф Игнатиев е докладът му до княз Горчаков, собственоръчно подписан от него. Оригиналът беше открит преди година в архива на Патриарх Кирил, съхраняван в ЦДА. В него Игнатиев докладва самодоволно на княз Горчаков (държавен канцлер и министър на външните работи на Руската империя), че относно „процесът” османските власти са „последвали нашите съвети”, а „Софийското съзаклятие е получил задоволително решение“.

Ето превода на писмото на български:

 

157. – 25 януари 1873.

№ 30.

Пера, 18/30 януари 1873.

Господин Канцлер,

Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.

Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.

Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.

Имам чест да съм с най-дълбоко уважение Господин Канцлер, на Ваше Височество, най-смирен и най-покорен слуга Н. Игнатиев."

 

Идеята да се издигне паметник на големия българомразец е просто нова фаза от водената в продължение на 150 години руска хибридна война, която цели историята ни да бъде фалшифицирана, подменена, подчинена и окована в руски митове. Ако Столична община даде зелена светлина на този антибългарски проект, сами ще нанесем поредна дълбока рана на националната си независимост.

Ще предадем въжделенията на Апостолите и будителите, които винаги са били несъвместими с подлото русофилство.

Вредна и манипулативна е и тезата на Шаренкова, че Санстефанска България е националното ни въжделение. Санстефанска България е просто проекция на руската окупация на българските земи и превръщането ни в Задунайска губерния. В самия договор, който руснаците 140 години отказват да разсекретят, никъде не се говори за създаване на независима българска държава. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев