Община Сливен

Ново: Разрешиха повече часове в трети и четвърти клас

.........................................................
05.02.2018 / 09:28

Децата в трети и четвърти клас ще може да имат по 6 часа два пъти седмично, а не както досега - не повече от 5 часа, гласят промени в наредбата на здравното министерство за здравните изисквания за седмичните учебни разписания. Новият ред ще влезе в сила още от втория учебен срок тази година.

В момента регламентът гласи, че децата от първи до четвърти клас не бива да имат повече от 5 учебни часа на ден. От МЗ обаче вече смятат, че това трябва да важи само за най-малките - първи и втори клас, а в трети и четвърти те вече са достатъчно пораснали и имат училищни навици. "Нарастването на интелектуалния капацитет през първите две години от училищното образование създава предпоставки за увеличаване на броя на часовете, подредени в подходяща последователност за деня", мотивират се от МЗ.

За втория срок здравното министерство отменя и изискването в рамките на един учебен ден в основното училище да не може да се учат повече от два от следните предмети: математика, човекът и природата, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, технологии и предприемачество. За средното училище пък досега не е можело дневно да има повече от 3 от тези предмети.

Изискването отпада заради множество оплаквания от родители и училища, че за да може хем да не се нарушава здравната наредба, хем да се спази хорариумът, изискван от нормативите на просветното министерство, се налага да се сливат часове и се преподава един и същ предмет в два последователни часа. Така "за един ден трябва да бъдат преподадени и усвоени два нови урока, без да има време за възприемане, осмисляне и затвърждаване на материала; учителите трябва да дадат домашни и по двата урока, а през втория час учениците губят интерес и се разсейват". "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев