Община Сливен

Соня Келеведжиева към кмета Стефан Радев: Отложете реформата в образованието

.........................................................
02.02.2018 / 09:25

Използвам социалната мрежа facebook като една „от най-мощните медии в интернет- пространството“, за да изразя позицията си.

След днешните дебати в ПК по ОНКВ в ОбС Сливен, свързани с предлаганата реформа в образователната система на Сливен, в които взеха участие директори на четири училища, учители, общественици и общински съветници /утре разговорите продължават/, категорично заявявам гражданската си позиция:

 

Господин Радев, кмет на Община Сливен, оттеглете предложението си, входирано на 12.01.2018 година в ОбС Сливен с №30-00-70/ако не ме лъже паметта/, за да имат възможност и общински съветници, и директори, и учители, и граждани да изразят открито позицията си, след сериозно проучване по темата: „Реформа в образователната система на Сливен“. Нужно е време да се осмисли необходимостта от подобна промяна, да се преразгледа предложението на администрацията, да се потърсят по – оптимални варианти за решение на проблема в Сливен, без да се създава хаос, без да се нагнетява напрежение. За 25 дни, до следващата сесия на ОбС, е невъзможно да се направят проучвания на всички нива, още повече, че общинска администрация, която оглавявате, говори за създаване на работна група, която да разгледа възможностите за преминаване на едносменен режим на обучение за учениците в община Сливен. „Поканени да се включат в работната група са директори на училища, представители на обществените съвети, Комисията по образование към Общинския съвет, Общината, Регионалното управление по образование и др.“, но тази работна група все още не е създадена- нали? Как ще се справи работната група за двете седмици /до сесията на ОбС/? Оттеглете предложението, г-н Радев, дайте глътка въздух на училищата, които работят под стрес близо месец. Не забравяйте, че предстои и прием в училищата. Обърквате и родителите на този етап. Ако цените образованието, ако е приоритет за Вас и екипа Ви, както твърдите, оттеглете предложението си. Доверете се на експерти в областта, на общественици, ангажирани с проблема, на далновидността на сливенските учители, на зрящите общински съветници- решение ще се намери. Дайте време на себе си, на ОбС, на работната група, която тепърва ще се създава, да работят спокойно. „Два пъти мери, веднъж режи“, е казал мъдрият български народ. Трябва да мислим преди да действаме, да гледаме развитието на образованието на Сливен не за днес и утре, а 10-15 години напред, защото нали знаете, че „каквото посееш, такова ще пожънеш...“ Иначе, ясно е, предложението Ви ще предизвика жестоки дебати в залата на ОбС, а след това ще трябва отново да правите промени в приетата „реформа“. Да не забравяме Божията мъдрост: „Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори, защото всеки, който иска получава, който търси, намира...“ Нека потърсим заедно решение. И ще го намерим. Нужно е просто време. А и кой ни притиска? МОН дава отсрочка цели 8 години/2026?/. Реформа трябва да се направи, но не на всяка цена, а и с ясното съзнание, че правим най- доброто за децата на нашия град.

 

Г-н Митев, обръщам се и към Вас като Председател на Общински съвет- Сливен, поради невъзможност да вземам активно участие в работата на ОбС на този етап. Ако г-н Радев не оттегли предложението си, използвайте, моля, предвидените възможности в Закона за местното самоуправление и Правилника на ОбС Сливен, за да отложите разглеждането на предложението на Община Сливен за реформи в образованието. Така ще отговорите на повика на гражданското общество в Сливен и на десетките учители, ученици, да се намери най- добрият вариант за реформи в сливенските училища. Гражданите очакват ОбС да прояви мъдрост. Вярвам, че има окати и мъдри хора в ОбС!

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев