Община Сливен

Смели и непопулярни решения в Нова Загора за общинската болница и др.

.........................................................
01.02.2018 / 12:51

Първото заседание на Общински съвет Нова Загора за 2018 г. се състоя на 31 януари, като беше обект на засилен интерес, както от страна на граждани, така и на национални медии. В дневния ред от 18 точки, основно място и сериозен дебат предизвикаха: точката за приемане на бюджета на Община Нова Загора; обсъждането на внесеното от десет общински съветници предложение за местен референдум и предложението за приватизация на общинската болница МБАЛ „Света Петка Българска”.

„За поредна година предлагаме един разумен, добре обоснован и обезпечен бюджет, в който са заделени финансови средства за всички приоритетни дейности” - каза в изказването си по точката г-н Николай Грозев, кмет на община Нова Загора. ”Обезпечили сме всички сфери на обществения живот. Дофинансираме, където е необходимо – детски градини, социални услуги, здравеопазване. Обръщаме внимание както на най-малките, така и на хората от третата възраст, като гарантираме дейността на пенсионерските клубове и осигуряваме социални услуги, насочени имено към тяхното подпомагане. За поредна година в капиталовата програма, освен редица обекти в градския център, сме заложили благоустрояване и основни ремонти в 17 села, за над 1 млн. и 400 хил. лв.“ Увереност, относно изпълнимостта и разумното разпределяне на средствата в тазгодишния бюджет беше изказано от представителите на всички политически сили, в резултат на което бюджетът беше приет с гласовете на 21 общински съветници.

Интересно развитие получи дебатът по внесената от десет общински съветници точка за произвеждане на местен референдум в Нова Загора и селата Езеро и Стоил войвода с въпрос „Съгласен /на/ ли сте да бъде преустановена дейността на Завода за биогаз на фирма „Градус 2“ в гр. Нова Загора до отстраняване на причините за отделяне на летливи миризливи вещества, за замърсяване на водите на р. Блатница и на почвата в землища на населени места от общината?“. Категорично стана ясно, че подобен въпрос не може да бъде законосъобразен по така действащия Закон за референдумите и не би довел до никакъв резултат, тъй като принудителни административни мерки не са в правомощията на местната власт. „Прилагането на такива е в компетентността на министъра на околната среда и водите и ние, като местна власт, заедно с вас - общинските съветници, вече сме сезирали всички органи, които смятаме, че могат да вземат отношение по случая. Действащият закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /по популярен като Закон за референдумите/, очертава по един едва задоволителен начин рамките, в които пряката демокрация може да се съвмести с парламентарното управление, но допуска и редица условия за открита злоупотреба с общественото мнение, като създава среда за образуване на граждански движения, които ползват маската на инициативните комитети за формиране на чисто политически проекти. „Не подвеждайте хората по този начин.“ - призова кметът Грозев. По време на дебатите искането за референдум беше определено като политизирано и от други общински съветници, включително и тези, сложили подписа си под него. Видя се, че и основното ядро от вносителите - съветниците на БСП, бяха разколебани и в хода на заседанието обмисляха тезата за оттегляне на внесеното предложение или изменението му. След категоричните становища за незаконосъобразност и недопустимост на предложението и представените аргументи от кмета и членовете на работилата по въпроса временна комисия, така поставеният въпрос за референдум беше отхвърлен от общинските съветници. Същевременно следва да отбележим, че в хода на заседанието беше постъпило писмо от фирма „Градус 2“ с поети ангажименти за решаване на проблема.

Дебати предизвика и внесеното предложение за приватизация на общинската болница МБАЛ „Св. Петка Българска“ ЕООД. Опитите за манипулация на общественото мнение от страна на съветниците на БСП, бяха компетентно и адекватно стопирани от общинското ръководство и болшинството общински съветници. Прочетената в началото на дебата по точката декларация от името на групата съветници от БСП, в която явно се насажда идеята, че Община Нова Загора се опитва да абдикира от задълженията си, предизвика бурно недоволство.

„Внасяйки това предложение, сме водени точно от обратното. Целта ни е да запазим предмета на дейност на болницата и да дадем възможност за развитието й. Именно затова използваме закона за приватизацията и следприватизационния контрол, защото така можем да поставяме нашите условия и да ги контролираме впоследствие. Никой не иска Нова Загора да остане без болница, а напротив, целта ни е повече новозагорци да се лекуват именно тук, а не да ходят в частните болници в Сливен и Стара Загора. Имаме базата, имаме все още и лекари, но нещата все пак не са „розови“. Болницата „затъва", въпреки финансовата ни подкрепа и ние трябва да предприемем адекватни действия да не допуснем обявяването й в несъстоятелност или ликвидация. Затова ще направим при пълна прозрачност търг или конкурс, при определени от нас условия, така както позволява законът. Задължително, в неговите условия ще залегне запазването и разширяването предмета на дейност на болницата за дълъг период от време. Всеки, който твърди нещо друго категорично лъже и се опитва да извлича дивиденти от болна за съгражданите ни тема.“ – заяви кметът Николай Грозев.

В подкрепа на предложението се изказа и Желязко Милев/ДНБ/, който посочи за пример приватизацията на поликлиниката в града извършена през 2001 година “Това също беше непопулярна мярка, но в момента е един от добрите примери за приватизация на лечебна дейност и успешното й развитие в полза на хората на общината“.

Допълнителни разяснения и изказвания по темата направиха: зам. кметовете Маргарит Тодоров и Ивайло Енев, д-р Константин Тачев, д-р Сергей Радилов, г-жа Бояна Гидикова и др. В крайна сметка предложението беше прието с гласовете на 22 общински съветници, 5 против и 2 въздържали се. По останалите точки от дневния ред съществени дебати не се състояха и заседанието беше закрито в късния следобед от председателя на ОбС Георги Николов.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев