Община Сливен

286 университетски преподаватели се обявиха в защита на Истанбулската конвенция

.........................................................
30.01.2018 / 09:08

286 университетски преподаватели от страната внесоха отворено писмо в Парламента, в което настояват без отлагане да се ратифицира Истанбулската конвенция.

Според учените са неоснователни внушенията, че Конвенцията задължава ратифициралите я държави да въведат "трети пол" и да узаконят брака между еднополови двойки. Понятие "трети пол" в Конвенцията не съществува, нито може да бъде изведено от нея, се казва в писмото.

Според преподавателите отлагането на ратификацията би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола, защото сме го позволили с бездействието си.

"Смятаме, че в общественото пространство се създаде излишна паника и много шум около тази Истанбулска конвенция. Имаше няколко фалшиви новини за това какво тя съдържа, както и грешни интерпретации на понятието "социален пол". Бихме искали да внесем едно успокоение на дебата, да кажем, че няма нищо страшно и да придвижим напред административната процедура", заяви доц. Валентина Георгиева - преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски".. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев