Община Сливен

Часовникът на Апокалипсиса отмерва 2 минути до края на света

.........................................................
29.01.2018 / 09:10

Този Тръмп, тези атомни оръжия, този климат… Само две минути ни делят от края на света. Екип от учени представи във Вашингтон най-новото издание на т. нар. „Часовник на апокалипсиса“, който тиктака вече над 70 години.

Doomsday clock – така се нарича в оригинал този часовник, който отброява минутите до края на света. Създаден е още през 1947 г. и оттогава насам специален екип от учени, сред които и цял отбор Нобелови лауреати, се събира всяка година, за да реши дали стрелката трябва да бъде изместена по-близо или по-далеч от 12 – часа хикс, в който ще настъпи краят на света.

 

Роден от война

През 1947 г., когато е създаден „Часовникът на апокалипсиса“, посланието на учените гласи, че ако човечеството не престане да размахва ядрени оръжия и продължи да опустошава планетата, гибелта му е гарантирана.

Екипът, посветен на предотвратяване на ядрения апокалипсис, бил съставен в края на Втората световна война от група хора, които знаели едно-две неща за ядрените оръжия – учени инженери и различни експерти, работещи по Проект Манхатън, който произвежда първите атомни бомби.

Те знаели за ужасните последици от тези нови оръжия и се посветили на това да предупредят обществеността за последствията от използването им. Но те се тревожели и за нещо друго – военната тайна. Експертите се опасявали, че световните лидери ще започнат ядрени войни, без гражданите да бъдат напълно информирани за случващото се.

 

Тик-Так

Идеята за часовника на съдбата, който отброява времето на човечеството до унищожението, идва от покойния художник Мартил Лангсдорф, който го скицира през 1947 г. Този първи часовник е показвал 7 минути преди 12 часа – часа хикс, в който ще настъпи краят на света.

Последният път, когато часовникът е бил толкова близо до полунощ, както сега, е бил през 1953 г., когато САЩ и Съветският съюз се надпреварвали в ядреното въоръжаване.

През 2017 г. бордът премести часовника от три минути до полунощ, на две и половина минути до полунощ. Най-отдалечен, на цели 17 минути от полунощ, часовникът е бил през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз.

 

Защо само 2 минути

А днес часовникът вече показва само 2 минути до пълното унищожение. С други думи откакто президент на САЩ е Доналд Тръмп, но разбира се не само той е причината.

Не е трудно да отгатнем защо ни остава по-малко време: непредвидимият севернокорейски лидер, реториката на Вашингтон, търканията около ядреното споразумене с Иран, застрашаващата ни климатична катастрофа. А и с информационното общество нещата не вървят никак добре. "Вести"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев