Община Сливен

Писмо на омбудсмана Мая Манолова до ученик от гимназия "Дамян Дамянов"

мйиии
28.01.2018 / 12:48

Oмбудсманът на България Мая Манолова е изпратила писмо -отговор до ученик от Хуманитарната гимназия в Сливен:

Обръщате се към мен относно проблем, който е от голяма важност за гражданите на гр. Сливен, а именно: предстоящо сливане на училища в града, като се предвижда Профилирана хуманитарна гимназия(ПХГ) „Дамян Дамянов" да бъде слята със Средно училище „Пейо Крачолов Яворов" и практически тя няма да съществува. Съобщавате, че тази новина е била шокираща за учениците, учителите, ръководството, родителите, възпитаниците и приятелите на учебното заведение. Изразявате желанието си любимото Ви училище да остане цяло и ненакърнено.

 

Искането Ви е за подкрепа на кампанията за запазване на гимназията. Като омбудсман, призван да защитава правата на гражданите и на основание Закона за омбудсмана, се обърнах към кмета на община Сливен и към председателя на Общинския съвет с препоръка за търсене на възможности за запазване на Профилирана хуманитарна гимназия(ПХГ) „Дамян Дамянов". Подчертах, че процесът на реформи в училищната мрежа в общината е необходимо да се съобрази с най-добрия интерес на децата, гражданите и реалните потребности от обучение в региона, а решението по този въпрос да бъде взето след широко обсъждане на проблема с гражданите, осигуряване на участието им в обществени дискусии и в заседанията по темата на комисията по образование към общинския съвет, както и на заседание на общинския съвет по случая.

 

Във връзка с изискването на Закона за предучилищното и училищното образование за преминаване на едносменен режим на обучение, се обърнах към министъра на образованието и науката като подчертах необходимостта системата на образование първо да бъде подготвена за възможността да приеме едносменно обучение, което е проблем, особено в големите градове, където не достигат училищните сгради.

 

За резултата очаквам да бъдете информиран и Вие в разумен срок.

/Сливен днес и утре/

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев