Община Сливен

Колективът на НУ" Васил Левски" излезе със становище относно евентуално закриване на училището

...............
26.01.2018 / 16:37

И колективът на НУ" Васил Левски" излезе със становище относно евентуално закриване на училището:

 

НУ „Васил Левски“ преди много години прозря бъдещето на модерното образование и изискванията пред нас. Затова училищното ръководство и настоятелството започнаха работа по модернизация и облагородяване на базата на училището. Със собствени средства асфалтирахме двора, който бе озеленен и осветен. Оборудвахме училището с техника, осигурихме видеонаблюдение. Изградихме занималня и закусвалня, които предадохме на общината и винаги сме били пример за добро стопанисване на базата. И не само за това. Училището се ползва с голям авторитет, както в Сливен, така и в страната, а интересът на родителите към нас е огромен. Благодарение на създаденото от училището и родителите, ние успяваме да направим приема си само в рамките на 2 часа и може би точно това е причината някой да има интерес НУ „Васил Левски“ да спре да съществува.

 

Винаги сме учили и учим нашите ученици да помнят великите българи, да следват добрите примери. Предложението на Общината не е добър пример, нещо повече, за нас то е несъстоятелно. Промените трябва да бъдат позитивни в подкрепа на учебния процес, а не в търсене на най-малкото съпротивление. Позицията на Община Сливен бе ясна – НУ „Васил Левски“ престава да съществува и се влива в ОУ „Д-р Иван Селимински“. Това не е „вливане“, това е закриване.

 

Всички знаем, че базата на другото училище не може да поеме нашите 12 паралелки дори и с нашите класни стаи, но тези факти ще излязат в последствие, нали?! Пробутва се и тезата, че ще има единствено съкращения на администрация. А никой не говори, че става въпрос за унищожаването на един екип, който се обновява и подмладява, но сега е изправен пред перспективата да остане без бъдеще.

 

Ние вече преживяхме едно такова обединение преди години. Резултатът беше печален – съсипа се базата. Когато се върнахме тук, намерихме съборени покриви. Градихме близо 30 години, но вместо добрият пример да се развива и подкрепя, някой решава, че може да премахне един конкурент, макар да смятаме, че НУ „Васил Левски“ е без конкуренция и многобройните успехи на нашите деца го доказват – и в учебните дисциплини, и в извънкласните форми.

 

Изтъква се и тезата, че населението на Сливен намалява, а мрежата от училища не е пипната. Това не е вярно. В Сливен вече имаше закриване на училища, които нямаха прием. Това е естественият път, а всичко друго е дълбоко сбъркано, насилствено и погрешно.

 

Има и още една немаловажна подробност. Училищното настоятелство отдавна е изготвило проект за разширение на училището. Той бе защитен в НИНКН и е одобрен на експертен съвет в Сливен, но продължава да „отлежава“ в Общината. Причините може би са финансови и това донякъде е разбираемо. Но от друга страна поставя въпроса защо общината е все в такова състояние, че да не може да си позволи подобна инвестиция за едно училище, което отдавна се е превърнало в институция и емблема за нашия град.

 

Затова искаме да призовем Министъра на образованието, Омбудсмана на Република България, сливенските народни представители, областния управител, кмета и общинския съвет, да се направи необходимото за стартиране на проекта. Достатъчно е да се реализира първият му етап, за да имаме възможност да реагираме и въведем обучението на една смяна. В подкрепа на това е и изказването преди дни на Министъра на образованието Красимир Вълчев, че преминаването към обучение на една смяна ще се удължи до 2026 година за да не се убие амбицията за преминаване към такъв режим. През това време ще се строят, дострояват или временно ползват съседни терени и стаи.

 

Варианти има, надявамe се да се намери и воля за тяхното приложение и да се търсят решения, които подкрепят избора на родителите на Сливен. Никой няма полза от предложения, които водят само до напрежение в обществеността и носят единствено негативи за своите вносители. Затова институциите трябва да се обединят около правилните решения.

 

НУ „Васил Левски“ се е доказало през годините. Сега става дума не за бройки и за стаи, а за съдби на учители, ученици, родители… Училище „Васил Левски“ е пример за качествено образование в град Сливен и атаката срещу този пример трудно може да бъде наречена с друга дума, освен безумие и лична атака.

 

Тези предложения са неподходящи и по още една причина – на 10 януари в МОН е проведено заседание със синдикатите и т. нар. тристранна комисия по механизма за преминаване към целодневна организация на обучението в цялата страна. Участниците се обединяват около мнението, че реформите трябва да бъдат съпроводени със задълбочен анализ на базите по градове, както и че не трябва да се закриват училища. В същата посока е и изказването на министъра, че ще се изграждат училища, а няма да се закриват. Това, което се предлага в Сливен, е в противоречие с централната политика и както министърът, така и синдикатите трябва да влязат в своята роля и да си свършат работата.

 

Идеята е друга – да се осигури база на училищата, които са препълнени. Те са „пренаселени“, защото са се доказали, защото са предпочитани от хората и точно тях нямате право да съкращавате, господа!

 

В образованието трябва да се инвестира, а не да се реже!

 

Във връзка с това предлагаме:

 

1.Училището е построено с дарения, развивано е от нас и родителите с такива. 2.Родителите са готови за разкриване на сметка за дарения за да участват в съфинансирането на разширяването на НУ „Васил Левски“.

До крайния срок на влизането на обучението на една смяна до 2026 година НУ „Васил Левски“ да се възползва от чл.16 ал.3 от Наредба 10 – „При липса на условия в училището обучението на всички паралелки да бъде само преди обяд се организира обучение на две смени“.

Уважаеми дами и господа,

 

Следва ли да се закрива или влива едно училище със собствен облик и доказани резултати, като се има в предвид, че преживяхме вече едно такова сливане през 1981-1993г и резултатите бяха плачевни?

 

Директор: ……..………….

 

/Н.Кадирев/

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев