Община Сливен

Родители от НУ "В. Левски" с писмо до премиера и други институции

.........................................................
26.01.2018 / 11:26

Общественият съвет при Начално училище "Васил Левски" в Сливен излезе с отворено писмо до министър-председателя, министъра на образованието и омбудсмана на България, както и до кмета, председателя на общинския съвет, гражданите и медиите на Сливен. В него се казва:

 

Членовете на Обществения съвет при НУ „Васил Левски", град Сливен, и родителите на децата, обучаващи се в НУ „Васил Левски", ИЗРАЗЯВАМЕ КАТЕГОРИЧНОТО СИ ВЪЗМУЩЕНИЕ И АБСОЛЮТНО НЕСЪГЛАСИЕ с изготвеното проектно предложение на Община Сливен за „вливане" на НУ „Васил Левски" в ОУ „Д-р Иван Селимински", Сливен.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

С болка отправяме апел към Вас за спасяване на едно от най-старите действащи училища на територията на Република България. Начално училище „Васил Левски" има 110 годишна история. То е основано през 1908 г. и от тогава до днес обучава, възпитава и обгрижва децата в „Града на стоте войводи".

 

Безспорно известен факт за всички граждани на Сливен е, че всяка учебна година НУ „Васил Левски" е избор на голяма част от родителите на деца, постъпващи в първи клас. Причините за това са комплексни: квалифицирани учители, много добра материална база и учебна среда, гарантирано спокойствие и сигурност в опазването на живота и здравето на нашите деца, отлични постижения в класните и извънкласните дейности на училището.

 

Ние, родителите, сме избрали НУ „Васил Левски" за нашите деца заради добре подготвения екип от преподаватели, изградената организационна култура и ефективността в управлението на учебния процес. В резултат на тази атмосфера за обучение учениците на училището години наред са с най-високите резултати на НВО не само в града, но и в областта, както и с множество първи места в национални и международни състезания

 

В момента училището разполага с 9 напълно оборудвани класни стаи, физкултурен салон, павилион за бърза закуска. Всички учебни стаи са снабдени с мултимедия. Дворът на училището е облагороден и обезопасен.

 

Ние разбираме необходимостта и ползите на това да се премине към едносменен режим на обучение, но молим да бъдат разгледани и анализирани всички възможности това да се случи, без да бъде направено чрез явното унищожаване на едно много добре работещо училище.

 

Позволяваме си да кажем унищожаване, защото с планираното „вливане" на НУ „Васил Левски" в ОУ „Д-р Иван Селимински", е повече от ясно, че не може да се постигне едносменен режим на обучение за всички съществуващи към момента паралелки. Няма как при налични 33 броя класни стаи в материалната база на двете училища (9 броя в НУ „Васил Левски" и 24 броя в ОУ „Д-р Иван Селимински"), да бъдат поместени 36 паралелки в начален и основен курс на обучение.

 

Това на практика означава приемът в начален курс през следващите години в централната част на града за двете, до сега най-предпочитани поради високите си резултати, училища да бъде намален от 6 на 3 паралелки в клас и, разбира се, водещо след себе си съкращаване във времето на добре подготвени, висококвалифицирани преподаватели.

 

Считаме, че недостигът на класни стаи за едносменен целодневен режим на класно обучение може да бъде преодолян чрез доизграждане на само 3 класни стаи към сградния фонд на училището и така ще бъде избегнато закриването чрез „вливане" на едно от най-добрите и стари училища на територията на град Сливен.

 

Налице е изготвен и одобрен на експертен съвет от Община Сливен и от НИПК проект за изграждане на допълнителни помещения в сградата на НУ "Васил Левски", чието дори частично осъществяване ще осигури безпроблемен едносменен целодневен режим на класно обучение. Факт е обаче, че осъществяването на този проект от години се отлага поради финансови затруднения на Общината.

 

Ето защо ние, членовете на Обществения съвет към училището, както и родителите на настоящи и бивши възпитаници на училището, изявяваме своята готовност да окажем финансова и консултантска подкрепа за изграждането на 3 класни стаи, с което да запазим училището на нашите деца.

 

Молим Ви, не допускайте да бъдат взети прибързани решения, като бъде разгледано и прието внесеното предложение на общинското ръководство на сесията на Общинския съвет през февруари, без да са обсъдени всички възможности. Просто ни дайте време и подкрепа да спасим НУ „Васил Левски"!

 

Уважаеми Госпожи и Господа,

 

Молим Ви, във времето, когато по-често говорим за агресията в училище, отколкото за постигнатите от учениците резултати, да не забравяме, че:

 

Училището е не е само сграда, брой стаи и прости сметки - то е история, традиции, дългогодишно изграждана симбиоза от работата на учители, ученици и родители.

 

Училището не е бездушно прилагане на норми, то е съдби – на бившите, настоящите и бъдещите му възпитаници, на техните преподаватели и семейства.

 

Училището е институция, светиня и „майка" – обучаваща, възпитаваща и обгрижваща.

 

МОЛИМ ВИ, НЕ ДОПУСКАЙТЕ ЕДНА ОТ ЕМБЛЕМИТЕ НА ГРАДА НА СТОТЕ ВОЙВОДИ – НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ", УЧИЛИЩЕ С НАД СТОГОДИШНА ИСТОРИЯ, ДА БЪДЕ ИЗТРИТО ТАКА С ЛЕКА РЪКА ОТ ИСТОРИЯТА, ЖИТИЕТО И БИТИЕТО НА ГРАД СЛИВЕН!

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев