Община Сливен

Организации на репресираните подкрепиха МОН за новите образователни програми

.........................................................
26.01.2018 / 09:31

Атаките на БСП срещу министъра на образованието и науката Красимир Вълчев заради приетата от министерството нова учебна програма по история за Х клас, където от следващата 2019 г. за първи път ще се изучава тоталитарния комунистически режим с ново знание и термини, предизвикаха ответната реакция на организациите на репресираните от тоталитарния режим на БКП - Съюз на репресираните от комунизма „Памет”, Съюза на репресираните от комунистическия терор и Съюз „Истина”.

 

Те излязоха със със своя позиция, разпространена до медиите, с която подкрепиха министъра заради приетата от него политика, съобщава desebg.com.

 

„Ние, репресираните от комунистическия режим и техните наследници изразяваме безусловната си подкрепа за решението на Министерството на образованието и науката да включи в програмата по история и цивилизация за десети клас изучаването на комунистическия режим в България след 9 септември 1944 г. до наши дни”, пишат репресираните в позицията си.

 

Те се обединяват в обща реакция, след като миналата седмица БСП в парламента и отделно градската организация на БСП-София преди два дни излязоха с декларации против приетата от Министерството на образованието и науката (МОН) програма по история за Х клас, в която за първи път по адекватен начин ще се изучава тоталитарния комунистически режим.

 

„Включените в програмата факти, събития и понятия за тези мрачни дни от българската история отразяват истината и само истината! Младите хора, техните родители и близки трябва да знаят за хилядите невинно избити хора, за унищожената им младост, за невъзможността да живеят свободно, само защото не мислят по комунистически”, се посочва в общата декларация на репресираните.

 

В нея е подчертано, че за първи път, след 28 години очакване, най-после е дошъл „един достоен млад човек – министър на образованието, който без фанфари и много приказки показа, че човек е свободен, само когато е въоръжен с истината”.

 

„Вместо да се покаят, наследниците на тези, които убиваха и унищожаваха човешки съдби, искат оставката на този министър! Това няма да позволим, господа комунисти! Европа ви гледа! Почтените, демократично мислещите хора няма да ви го позволят”, завършва декларацията.

 

Тя е адресирана до Народното събрание, Изпълнителната комисията на ГЕРБ и до министъра на науката и образованието Красимир Вълчев. Той вече отхвърли искането на социалистите за оттегляне от подписаната от него програма по история за Х клас и приемането на нова. "Фактор'

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев