Община Сливен

Днес се навършват 80 години от рождението на великия поет и певец Владимир Висоцки

.........................................................
25.01.2018 / 09:25

Само на 42 години, когато се пресели във вечността, той вече се беше превърнал в легенда и остави след себе си над 800 песни и 1100 стихотворения. С тях той живее във всички, които поне веднъж са чули дрезгавия му глас и днес ще отлеят от чашката с водка в негова памет.

А на тези, които не са го слушали от разнебитените касетофони ще разкажем: На 25 януари преди 80 години в Москва е роден Владимир Висоцки, съветски актьор, поет и певец, а с две думи ненадминат бард, прочут не само в СССР. И умира в Москва на 25 юли 1980 г. само на 42 години, но вече легенда.

През периода 1964-1980 г. е актьор в Московския театър за драма и комедия "На Таганка", където изиграва най-добрите си театрални роли. Има над 30 филмови роли, автор е на песни и текстове на песни към филми.

Завършва обучението си в студията към московския музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“, след което е приет в Театъра на Таганка.

ай-ярката му роля е на Хамлет в едноименната шекспирова трагедия. Най-известните филми, в които участва, са „Мястото на срещата не се променя“, „Малките трагедии“, „Интервенция“, „Вертикал“, „Служили двама другари“, „Приказка за това как цар Петър оженил своя арап“, „Кратки срещи“, „Лошият добър човек“.

Висоцки влезе в историята като автор и изпълнител на песни. Умира в Москва на 25 юли 1980 г. на 42 години. Изнасял е концерти в СССР и на много места по света. Бил е турне и в България от 6 до 23 септември 1975 г.

Въпреки че властите в СССР го признават като актьор, неговите песни остават официално непризнати, тък като много от тях засягат забранени по това време в страната теми.

След смъртта му в личния му архив са открити 800 песни и 1100 стихотворения. Заслужил артист на РСФСР (посмъртно, 1986), Носител на Държавна награда на СССР (посмъртно, 1987).

Концертът посветен на юбилея на Висоцки у нас е днес от 19.00 часа в Учебния театър на НАТФИЗ на „Раковска“ 108А.

„Всяка година от 1998 година до сега отбелязваме годишнината. Това ще бъде 20-ти концерт, посветен на рождения ден на Висоцки“, обясни той. „За такава кръгла годишнина концерт-спектакълът ще бъде много по-различен. Най-новото е, че ще присъства мултимедия на огромен екран в дъното на сцената, което правя за първи път“, казва журналистът и музикант Николай Атанасов.

В Москва юбилеят на обичания актьор, поет и певец Владимир Висоцки ще бъде отбелязан с музикален спектакъл в Държавния Кремълски дворец днес. Всички билети за „Висоцки. Раждането на легенда“ са разпродадени. Представлението беше създадено преди година и за първи път беше поставено на сцена за 79-годишнината от рождението на Владимир Висоцки.

Ден преди юбилея му, продажбите на сборниците и книгите на поета са се увеличили девет пъти. Най-търсени са сборник със спомени от приятели и колеги на актьора, издаден през 2017 г., и авторската му стихосбирка „Аз не обичам“. 'Блиц'

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев