Община Сливен

По-тежка присъда за генерал Кирчо Киров - 15 години затвор

.........................................................
23.01.2018 / 11:17

Софийският военен съд постанови нова още по-тежка присъда от 15 г. затвор за бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г., припомниха от прокуратурата.

 

Ген. Киров е обвинен за това, че от 2007 г. до 2011 г., като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5,1 милиона лева.

 

При първото разглеждане на делото, то стигна до последна инстанция, след като и Военният съд в София, и Военно-апелативният осъдиха Киров 10 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна процеса за ново разглеждане, поради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

 

След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийският военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

 

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, военните магистрати наложиха условна присъда от 3 години "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата. "Дир бг"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев