Община Сливен

Ексшефът на "Топлофикация" Валентин Димитров е окончателно оправдан за валутни престъпления

------------------------------------
22.01.2018 / 18:57

Софийският градски съд (СГС) сложи точка на проточилото се 10 години дело за валутни престъпления срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров.

Съдът окончателно е оправдал Димитров по повдигнатите му обвинения, съобщава lex.bg.

Градските съдии напълно са споделили изводите на Софийския районен съд (СРС), който през март м.г. оправда Димитров, след като прие, че извършените от подсъдимия деяния вече са декриминализирани.

Обвинението твърдеше, че в периода от 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. в Австрия, Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и извършените сделки с ценни книжа са за общо близо 6 милиона лева.

Другото обвинение срещу него е, че между 2004-2006 г. отново e нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма „Про Марк“ ЕООД, не е декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 милиона лева.

През 2015 г. обаче текстът на чл. 251 от Наказателния кодекс беше променен, като от изпълнителното деяние отпадна нарушението на разпоредба на закон, на акт на Министерския съвет или на обнародван акт на Българската народна банка, относно режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности, каквото беше обвинението срещу Димитров.

Изменението в НК доведе до оправдателна присъда и за бившия зам.-председател на парламента от ДПС Христо Бисеров, който също беше обвинен по този текст.

Още в края на делото срещу Димитров пред СРС, прокуратурата отказа да поддържа обвинението заради законовите изменения, но изненадващо след това е последвал протест пред градския съд.

В него се казва, че присъдата е неправилна и необоснована, като неправилно е приложена разпоредбата на чл.2 ал.2 от НК (бел. ред. – ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца). Районната прокуратура е поискала въззивният съд да признае Димитров за виновет по повдигнатите му обвинения.

СГС обаче е приел, че първата инстанция е изяснила прецизно всички факти по делото и правилно е заключила, че не може да се търси наказателна отговорност на Димитров. Въпреки протеста, Софийската градска прокуратура не го е поддържала пред СГС.

И двете инстанции са категорични, че към момента на извършване на деянията, подсъдимият е извършил престъпление по чл.251 от НК, но последващото изменение го спасява от наказателно преследване.

Това дело се запомни с безкрайните му връщания, както от СРС, така и от СГС и дори без промяната в закона, вероятно щеше да приключи без осъдителна присъда, защото щеше да изтече абсолютната давност от 15 години.

След ареста на Димитров през лятото на 2006 г. започнаха няколко разследвания, а делото за валутните престъпления беше първото внесено в съда през 2007 г., СРС го върна на прокуратурата, а тя го поправи и на 30 май 2008 г. СРС чете първата осъдителна присъда на Димитров – 5 години затвор.

На втора инстанция повече от две години течеше съдебно следствие със събиране на доказателства, разпити и съдебни поръчки, за да се стигне до декември 2011 г., когато съдия Румяна Ченалова забеляза съществени пропуски в обвинителния акт, които са нарушили правото на защита на Димитров и върна делото.

В средата на 2012 г. прокуратурата отново преправи обвинителния акт и го внесе в СРС, който пак го върна заради нарушения.

Делото тръгна отново в СРС в началото на 2014 г. и приключи две години по-късно.

Валентин Димитров е в затвора, където още изтърпява наказание от 3 години затвор за безстопанственост, а висящи срещу него са и делата за пране на пари и за длъжностно присвояване на близо 4.5 млн. лв. "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев