Община Сливен

С много настроение и веселие жените от новозагорското село Сокол отпразнуваха Бабинден

------------------------------------
22.01.2018 / 16:49

С много настроение и веселие жените от новозагорското село Сокол отпразнуваха Бабинден, един от най-колоритните народни обичаи, посветен на бабите - акушерки, помагали чрез т. нар. „бабуване“ (или „баене“) на младите неопитни невести, раждащи за първи път.

С него се затваря цикълът Йордановден – Ивановден – Бабинден – все празници, свързани с водата и обредното къпане. Гости на празника бяха заместник-кметът Светла Стоянова и началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева.

Те бяха посрещнати от кметицата Янка Георгиева, която умело влезе в ролята на „Бабата”. Къпане на децата, гощавка и къпане на бабата - така протичал празникът в миналото.

Първият обред се извършвал от бабата като още предишния ден тя си е приготвила масло, мед, китка здравец, просо, червена, а на някои места и бяла вълна. Много рано сутринта тя посещавала всяка къща, в която е помагала при раждането на дете. Окъпвала пеленачетата, на по-големите деца измивала очите, а момите и булките поръсвала с китката против уроки и за да раждат леко. Намазвала децата с масло и мед, изричайки благословии за здраве и дълголетие.

Непосредствено след това невестите с деца до тригодишна възраст отивали в дома на бабата. Тази част от обичая се е запазила най-дълго на места и беше спазена и днес в организирания от НЧ „Искра -1931” кметство Сокол и Пенсионерски клуб „Сокол” обреден ритуал.

Янка Георгиева посрещна на стъпалата пред местното кметство жените, носещи сапун, кърпа, китка и менче. Тя поляха на бабата да измие ръцете си, за да може както се хлъзга сапунът – така лесно да се раждат децата.

От своя страна домакинята - баба закичи всички млади булки със здравец и червена вълна поръси ги с натопената във вода китка здравец и ги прикади с тамян, за да са здрави и румени и да раждат повече деца.

Веселбата се пренесе в Пенсионерския клуб където поздрав по случай Бабинден произнесе кметицата Янка Георгиева. Тя сподели, че в селцето наброяващо около 160 души има 32 деца от 7-18 години, няколко многодетни майки с по пет деца, а тази година очакват и близначета. Бяха прочетени различни поверия и традиции, посветени на празника.

Днес голяма част от обредността на Бабинден не се спазва толкова, но жените продължават да се събират и до наши дни, за да се повеселят и усетят силата на общността си, както и в с. Сокол.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев