Община Сливен

Шефката на РУО-Сливен Бисерка Михалева за реформите в образователната система

...
19.01.2018 / 15:31

Преструктурирането на училищната мрежа в Сливен цели да осигури максимално комфортни условия на обучение. Това заяви днес началникът на Регионалното управление на образованието д-р Бисерка Михалева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Със сливането на учебните заведения ще се позволи обучение само в една смяна, учебният процес ще е от 8 до 17 часа, и ще облекчи ученици и учители, посочи д-р Михалева.

Според нея, преструктурирането е трябвало да стане отдавна, тъй като в много училища заради недостига на класни стаи учебният процес е започвал много рано, а други учебни заведения са стоели празни. Михалева допълни, че кметът Радев е първият, който е поставил на дискусия бъдещето на децата и тяхното удобство. Създалото се напрежение в града било крайно неприятно, но то се дължало на липсата на пълна информация за преструктурирането.

Д-р Михалева бе категорична, че протестът на ученици и учители от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ е неоснователен. Учебното заведение нямало да бъде закрито, а хуманитарният му профил ще бъде запазен, но като част от училище „Пейо“Яворов“, възможна била и дискусия за името на бъдещето слято училище, допълни Михалева. Ако реформата не се реализира, хуманитарна гимназия щяла да се закрие сама след време, тъй като и сега едва набира ученици за една паралелка във випуск. Реформата гарантирала и запазване на работните места на учителите, които сега преподават в гимназията.

Подобно е положението и в другите училища, на които предстои сливане. Решението за това ще вземе Общински съвет – Сливен на едно от следващите си заседания.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев