Община Сливен

МБАЛ „Света Петка Българска” - Нова Загора се включи в националния протест на общинските болници

------------------------------------
15.01.2018 / 15:42

Лекари, медицински сестри и санитари от общинската болница „Света Петка Българска” ЕООД в Нова Загора се включиха в националния протест под надслов "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване". На 15 януари 2018г. от 12.00 ч.-13.00 ч. те прекратиха своята дейност, като пациентите в спешно и животозастрашаващо състояние са продължили да бъдат обслужвани. Недоволството срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване е организирано от Сдружението на общинските болници с подкрепата на Лекарския съюз. Според Националното сдружение на общинските болници в България, състоянието в сектора вече не може да се опише като опит за оцеляване, а като невъзможност за оцеляване. Показват го и цифрите – задълженията на общинските болници в България са 100 млн. лв. към декември миналата година, сочат данни на Министерство на здравеопазването. Искането на протестиращите е за целева субсидия от 30 млн. лева от държавния бюджет за оздравяване, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните години. Те настояват промяна на действащите медицински стандарти и за увеличаване на цените на клиничните пътеки, които са без промяна от 2007 година при минимална заплата от 180 лв.

„С актуализирането на медицинските стандарти на общинските болници ще бъде дадена възможността да извършват дейността си в условията на финансова стабилност и предвидимост.” – каза управителят на МБАЛ „Света Петка Българска” д-р Станка Иванова.

Тя изказа благодарност на ръководството на община Нова Загора, без чиято финансова подкрепя болницата ще прекрати своята дейност.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев