Община Сливен

Сигнал до „Седмица“ за нередности и нарушения в читалището в с. Биково

.........................................................
15.01.2018 / 09:38

В редакционната поща на „Седмица“ бе получен следният сигнал:

Уважаеми дами и господа, искам да Ви запозная с незаконосъобразни действия на ръководството на НЧ "Пробуда 1907"с. Биково и бездействието на компетентните органи - Общинска Администрация Сливен и Окръжна и Районна прокуратура Сливен.

През отчетния период 2013-2016 г. няма проведено Общо събрание на читалището, на което да се приеме годишният отчет, както се изисква от чл. 149(8) и чл. 15(1). Това означава, че в Община Сливен, пред НАП и в Министерството на културата са представяни доклади, неприети от върховния орган на дружеството. Срещу тези доклади читалището е получавало държавна субсидия. Самите финансови отчети са изготвени от лице с основно образование, което нарушение на Закона за счетоводство.

Освен това е нарушен принципът на свободно членуване, като е отказано членство на петима души с измислени "мотиви". Събранията за отказите са незаконосъобразни както по начина на организиране, така и по липса на мнозинство, но въпреки това са взети решения.

Уведомена е Окръжна прокуратура, но на всички искания за проверка и изготвянен на искови молби за отмяна на решенията, тя не предприема нищо. Доводите са смехотворни. Притежавам прокурорските постановления, при интерес от Ваша страна мога да Ви предам копия.

Моля за журналистическо разследване на незаконосъобразността на дейността на читалището и на бездействието на прокуратурата по отношение на изпълнението на охранителната и функция относно закосъобразността, с което на практика тази незаконосъобразна дейност се легализира.

 

гл. ас. д-р Михаил Михалев

ТУ-София, МФ, кат. ПТУ

mmihalev@tu-sofia.bg

 

Б.Р.: Редакцията е готова да публикува становища на засегнатите институции,

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев