Община Сливен

Ромите празнуват Нова година - Банго Васий

------------------------------------
14.01.2018 / 11:46

Музика, хумор и танци, конкурс за Червения герест Петел, томбола и приятни изненади включва празничната програма за Ромската Нова година в Сливен. Ще участват най-младият ромски оркестър „Амет тайфа“, певецът Данчо Илиев и ансамбъл „Романи чълхъя“. Банго Васий ще бъде отпразнуван днес, ще има още изненади, шоу, игри и забавления. Ще има представяне на ритуал сурвакане. Ще бъдат избрани Мис и мистър Васий 2018.

На този ден ромите отдават почит към св. Васил и птиците, избавители на ромите. Легендата разказва, че някога ромите са били фирифони, т.е. фараони, и техният цар се казвал Фирифон – Фараон. Живеели с евреите, от които Фараон все недоволствал, докато един ден те тръгнали да бягат от държавата и Фараон ги подгонил с войниците си, искал да ги върне. Когато евреите стигнали морето, техният водач Мойсей се помолил на бога, ударил с пръчка по морските води, те се отворили и евреите -чифуця, бързо преминали на отсрещния бряг. Фараонът с войската си хукнал след тях, без да се помоли на Бог и тогава водите на морето се сляли и идващите след евреите фараони започнали да се давят…Спасил ги св. Васил, като припомнил на Господ, че и те са Божии чеда и се хвърлил към морето на крилете на много птици, които се спуснали от небето да помогнат на удавниците…

Празникът започва на 13 януари вечерта – Бъдни вечер. Няколко дни преди това е купен червен петел, който се коли сутринта на тринайсти , някои семейства готвят гъска, патица, или пуйка и обикновено се пече или се приготвя с ориз.Правят се зелеви сарми със свинско накълцано месо – това отличава сливенските сарми. Вечерта всички са облечени в най-хубавите си празнични дрехи в очакване на василиевата вечер, която започва около 9 часа. Подредената и отрупана с баницата с късметите – дрянови пъпки, месената пита, с печеното, с всички други ястия, с вино, ракия, ядки…се прикадява от дядото и бабата в къщата – за здраве, берекет, за късмет…Започва веселието.

През това време, до полунощ къщата е затворена – да не избяга късмета, не се посрещат външни хора. В 12 часа започва сурвакането, поздравяването с празника, като се започва от най-възрастните. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев