Община Сливен

В Твърдица честваха 140 години от Освобождението

------------------------------------
12.01.2018 / 15:39

14 януари е паметната дата в историята на Твърдица, донесла преди 140 години свободата й.Пред паметната плоча на вестителите на Свободата, архиарейският наместик на новозагорска духовна околия Иван Стоянов отслужи благодарствен молебен.

Присъстваха кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, зам.-кметът Петко Борисов, председателят на ОбС Твърдица Валентин Лазаров, Пламен Курумилев-секретар на Общината, общински съветници, служители от общинска администрация, ученици от СУ”Н. Рилски” и граждани.

Кметът на Общината Атанас Атанасов произнесе слово, с което пренесе присъстващите в събитията на оня паметен ден: нощния пожар в източната махала на селото; вестта за идването на братушките; посрещането им най-напред в м. „Богомилското гробище”и после, по обяд, тържественото посрещане в селото от местните първенци и цялото население; преклонението на руските части пред последните жертви на робството, станало на площадчето (дн. пазар) и т.н. - описани от местния краевед Тодор Стоянов в книгата „Твърдица в миналото”.

Едва ли можем да разберем всички чувства, вълнували нашите предци - опиянението и щастието, че са свободни, че могат сами ще определят пътя за развитието на Твърдица и мъката по дадените жертви. На паметната плоча на освободителите кметът на общината и граждани поднесоха венец. "Дарик"

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев