Община Сливен

В ОУ „Братя Миладинови” създадоха група за превенция на агресията

.........................................................
12.01.2018 / 10:25

През първите дни на м. януари училищният логопед Светлана Велева и психологът Рая Попова в съответствие с наредбата за приобщаващото образование създадоха група за превенция на агресията чрез формиране на социални умения. Групата е с работно заглавие „Бъди до мен”, което е вдъхновено от книгата на Хорхе Букай „Писма до Клаудия” и следния цитат:

„Не върви пред мен, защото няма да мога да те следвам. Не върви зад мен, защото мога да те загубя. Не върви под мен, защото мога да те настъпя. Не върви над мен, защото мога да реша, че ми тежиш. Върви до мен, защото сме равни”.

 

За новата инициатива разказва психологът Рая Попова:

 

„Целите на групата са:

 Самостоятелно формиране на проблемни за подрастващите области;

 Овластяване на учениците сами да търсят решения вместо да чакат намесата на учителите;

 Повишаване на уменията за решаване на конфликти.

 

Функциониращата група на територията на ОУ „Братя Миладинови” – гр.Сливен следва модела на ВЪЗСТАНОВИТЕЛНОТО ПРАВОСЪДИЕ. Използването на възстановителни практики означава, че участват всички, които са засегнати и ще бъдат засегнати от взетите решения. Групата помага на участниците за изграждане на социален капитал, отделяне на деянието от извършителя и фокусиране върху отговорностите и последиците от действията, а не просто акцентиране върху безпредметни обвинения и етикетиране.

Ролята на логопеда Светлана Велева е да следи за правоговора на участниците и да коригира своевременно допусканите грешки. Поканих я да ми партнира в организирането на събитието защото съм изключително впечатлена от нейният професионализъм. Тя винаги успява да изслуша децата емпатийно. Мисля, че е важно да има химия помежду ни, която да роди магия и съответно положителните резултати не закъсняват. Това което мога да споделя още от първата група до тук е че учениците спазват времето за срещата, организират се да работят в кръг, не си отнемат думата и следят реда на изказване, успяват да формулират проблема когато е свързан с конфликт на ниво клас, дейни са по време на дискусията и предлагат адекватни решения.

За мен като психолог думите изместват агресията. Агресията и напрежението са там където липсва словото. Механизмът на работа е много прост. Аз и госпожа Светлана Велева организираме пространството, така че, всички присъстващи да са седнали в кръг. Реших, че присъствието на микрофон, който да си подават децата, за да се редуват когато споделят мнението си няма да има нужния ефект, тъй като е доста стандартно решение за групова работа и го замених с фенер. Всеки от нас асоциира светлината с нещо хубаво и топло, а чувството за сигурност и топлота е диаметрално противоположно на агресията. Сядането в кръг те прави равен на останалите, тъй като идеята е не да изпъкваш пред другия, а да съпреживееш емоциите му. Когато групата работи няма нищо по-важно от това, което се случва тук и сега. Вярвам, че ако се наслаждаваш на всеки миг, и оцениш важността му ще изживееш живота си в по-голяма хармония. Целта ми е да изместя конфликтите между учител и ученик от властовото разрешаване, предизвикващо срам и водещо до наказание, към прилагане на методи за разрешаване на конфликти и/или последствия от дадено поведение, чрез съвместно постигане на решение между учителите и учениците. Това може да стане основно чрез учителите. Ако те бъдат обучени да партнират на децата по този начин – вярвам, че всичко е възможно. През призмата на тези свои вярвания вече организирах първото обучение за учители на 09.01.2018г. То касаеше практическите ползи за децата в предучилищна възраст от възстановително правосъдие. От своя страна учениците участвали в първата група всеки ден питат мен и логопеда: „Кога пак ще играем на говорещата игра?”

 

 

 

 

 

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев