Община Сливен

С фолклор и църковни песнопения днес откриват българското европредседателство

.........................................................
11.01.2018 / 09:26

Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на Церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя ще се състои днес, от 19.00 ч. в Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

 

Церемонията ще бъде открита с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио. Ще последват встъпителни думи от Министъра за българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на републиката Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След панела с речите Детският хор ще изпълни и химна на Европейския съюз.

 

В културната програма са включени изпълнения на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният", вокалната акапелна формация "Ева Квартет", Стоян Янкулов и ансамбъл "Чинари", Националния фолклорен ансамбъл "Българе", инструменталната формация "Булгара" и дуета Крис и Велин.

 

Пред Народния театър "Иван Вазов" ще има и специално изградено пространство, в което ще бъде представена интерактивна изложба за културно-историческото наследство на България.

 

На 12 януари членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на Председателството, сред които: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

 

След обсъжданията ще се проведе общо заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. Председателят Юнкер и премиерът Борисов ще дадат и пресконференция за медиите.

 

В програмата на Председателя Юнкер са включени и самостоятелни срещи с президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев