Община Сливен

Регионалният исторически музей в Сливен ще прави генетично изследване на костите на Хаджи Димитър

.........................................................
04.01.2018 / 10:43

Има идея да сe направи генетично изследване на костите на Хаджи Димитър, съхранявани в Регионалния исторически музей в Сливен. Това обяви директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов в интервю за агенция „Фокус“ по повод 150-ата годишнина от сражението на четата на Хаджи Димитър с османските войски на връх Бузлуджа и споровете за лобното място на героя.

Той коментира, че към момента Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и РИМ-Сливен са се концентрирали около осигуряването на необходимите предпоставки за извършването на едно подобно изследване.

„За да постигнем успех и да можем да направим това проучване са ни необходими две важни обстоятелства. Едното е от самите кости да бъде възможно да се извлече годен за сравнение материал – проба. Другият е да имаме сравнителна проба. Нея можем да получим единствено и само от наследници на Хаджи Димитър. Провели сме един много предварителен разговор с една специализирана в тази сфера лаборатория. Оттам ни обясниха, че пробата от наследника, трябва да бъде по женска линия на рода“, каза Ангелов.

Той обясни, че усилията на двата музея са насочени към откриването на наследник по линия на сестрите на Хаджи Димитър.

„Те са три, едната умира при раждането си, но другите две имат потомство. След тези обстоятелства можем евентуално да пристъпим към самото проучване, но дотогава има още време“, коментира директорът на музея. "Радио 999"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев