Община Сливен

Фермерите ще получат 550 млн. лв. директни плащания до края на седмицата

.........................................................
21.12.2017 / 09:22

По сметките на земеделските производители до края на седмицата трябва да постъпят около 550 млн. лв. директни плащания, съобщи пред БНТ министърът на земеделието Румен Порожанов.

За животновъдите през декември по осем схеми за обвързано с производство подпомагане са изплатени 105 млн. лв., като предстои допълнително изплащане на средства догодина.

Стопаните са получили 73 млн. по държавната помощ за отстъпка от акциза за горивото (40 ст. за литър газьол). Останалите 11 млн. ще бъдат платени през януари и февруари 2018 г.

В сектор земеделие само през декември ще влязат около 700-750 млн. лв., стана ясно от думите на министъра.

По темата за двойния стандарт на храните той коментира, че дебатът е дълъг и ще продължи. Сега с финансиране от Европейската комисия се разработва единна методология за изследване в страните членки. Темата ще бъде разгледана поне на едно от заседанията на Съвета на министрите по време на българското председателство, каза агроминистърът. Според него въпросът може да бъде решен с единно европейско законодателство.

Министърът коментира и темата за фипронила в яйцата. Той припомни, че в България бяха унищожени над 1,5 млн. яйца и кокошки и гарантира, че проверките продължават.

Предстои да бъдат компенсирани производителите, които са засегнати от птичия грип.

По въпроса за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Евросъюза след 2020 година Порожанов посочи, че България ще иска сближаване в нивата на субсидиите (в различните страни членки).

Като отчете, че след Brexit приходите в бюджета на ЕС ще намалеят, той каза, че земеделският сектор трябва да даде своите аргументи за запазване на финансирането.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев