Община Сливен

Галя Захариева за отпадането на мораториума върху новите лекарства, увеличението на цената на водата и други

.........................................................
21.12.2017 / 09:17

Галя Захариева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Съгласието да отпадне мораториума върху иновативните лекарства.

Галя Захариева обясни, че е взето решение да се гласува отпадането на този мораториум. Тя продължи, че ще бъде изпълнена целта да се успокои общественото мнение, но подчерта, че и преди това са били взети всички мерки, за са се осигури лечение на пациентите, които имат нужда. Народният представител изрази мнение, че изкуствено и излишно са били наложени страхове сред обществото от политически ангажирани хора, което не е трябвало да се допуска.

 

„Беше повече от ясно, че този мораториум ще отпадне, защо трябваше да го въвеждате?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че целта е била много ясна, а именно да се наложи много строг контрол върху разходването на средствата за здравеопазването. Тя продължи, че всяка година тези средства се увеличават, но за съжаление не можем да се похвалим със същото увеличение на качеството на здравеопазването. „Този мораториум в никакъв случай не е целял ограничаване на достъпа до лечение на гражданите!”, категорична бе тя. А решението за отмяна на мораториума идва от това, че ГЕРБ не иска да допусне да се насаждат страхове и излишно напрежение сред хората. Отмяната не означава, че няма да има много сериозен контрол върху разходването на средствата.

 

„Но след като и в двата случая щяха да се внасят иновативни лекарства, дали ще бъде през министерството или ще се прави през НЗОК е все едно. Все от бюджета се вземат средства. Защо тогава беше цялата тази истерия около този проблем?”, продължи водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че на нея също й е трудно да разбере защо се позволява да се правят спекулации и да се играе със страховете на пациентите. Тя продължи, че екипът на министър Ананиев правилно е прецизирал кое е по-правилното, по-редното, по-коректното отношение към тези скъпо струващи лекарства. „Важно е, че утре ще вземем решение, което се надявам искрено да успокои всички граждани, но в същото време се надявам да бъде добро послание към всички политици, че не бива да се заиграваме с основни страхове на хората, засягащи тяхното здраве!”, категорична бе Галя Захариева.

 

Равносметката й за 2017 г.

 

Галя Захариева заяви, че в личен план иска да изрази задоволството си от добрата съвместна работа с всички местни структури от района, от който е избрана - Сливен. Добрата комуникация е довела до редица добри решения за местните общности. Що се отнася до по-общия план, според народния представител изминалата година е била добра за ГЕРБ. Постигната е била поредна изборна победа, поети са редица предизборни ангажименти, голяма част от които вече намират своята реализация чрез Бюджет 2018. Галя Захариева подчерта, че за нея, като човек от системата на образованието, е изключително удовлетворяващо случващото се в тази сфера.

 

Острата конфронтация в Народното събрание.

 

Галя Захариева изрази мнение, че основната причина за това е неконструктивното поведение на опозицията. Тя продължи, че в изявленията на ГЕРБ от парламентарната трибуна винаги се търси тон на разбирателство, единение и намаляване на напрежението. „Аз искрено се надявам, че със стартирането на европредседателството колегите от целия политически спектър наистина ще намерят онзи мотив и онази идея в името на доброто присъствие на България като държава, като единна общност пред това, което ни предстои като европредседателство и със стартирането на новия политически сезон нещата ще стоят по друг начин!”, изрази надежда Галя Захариева. Още повече, че правителството е положило толкова големи усилия в посока европредседателството и страната ни стои добре.

 

„Без да съм адвокат на опозицията аз намирам, че тя не е достатъчно конструктивна и все още не е алтернатива, но намирам, че и вие прекалявате в желанието си да се налагате над всички и над всичко!”, изрази своето мнение водещата Клара Маринова. Галя Захариева не се съгласи и отвърна, че има редица примери за смислени и обосновани предложения на опозицията, които са се превръщали в законодателни решения. Тя добави, че трябва да се търси баланс и дебатите да бъдат смислени и на добър език.

 

Увеличението на цената на водата.

 

„След драстичното и тотално увеличение на цената на водата сега бизнесът алармира и за задаващо се увеличение на цените на електроенергията. Защо се налагат тези корекции?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева обясни, че КЕВР е органът, който определя тези въпроси и въобще се занимава с електроразпределителните дружества и дружествата от ВиК сектора. Тя продължи, че що се отнася до водния сектор става дума за реформа, която е започнала много назад във времето. „Със сигурност може да се мисли за търсене на резерви, за да не се стига до драстично увеличение на цената на водата и аз мисля, че това е в прерогативите на ВиК операторите и съответно на КЕВР. КЕВР има резерви, които може да извлече и да накара ВиК операторите да работят малко по-близо до хората, по-прозрачно, по-активно, за да могат хората да знаят за какво плащат и какво да очакват от съответната разлика в цената!”, завърши Галя Захариева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 20 декември 2017 г.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев